Wykonanie
Domowy
serek kanapkowy typu "cream cheese" można wykonać w kilka sekund, uzyskując zdrowy produkt, pozbawiony chemicznych dodatków
smakowych i konserwantów. Przepis zachęca do eksperymentowania z ulubionymi
smakami: ja dodałam
koperek, lecz można dodać
czosnek,
szczypiorek,
natkę pietruszki,
paprykę, zielony marynowany
pieprz,
suszone pomidory... co tylko Wam fantazja podpowie. Pomysł ze strony Jak Po
Maśle.

300 g
białego sera twarogowego50 g
masła4 łyżki siekanego
koperku1/2 łyżeczki
soli - do smaku
Masło wyjąć z lodówki i poczekać, aż będzie miękkie.
Twaróg utrzeć w malakserze lub blenderze z kielichem wraz z
masłem i
solą, aż całość osiągnie całkowicie gładką konsystencję. Dodać posiekany drobno
koperek, ew. doprawić dodatkowo
solą. Jeszcze raz uruchomić na chwilę ostrza blendera, by wmieszały
koperek w masę
serową.Przełożyć do miseczki/pojemnika i odstawić do lodówki na 2-3 godziny, by
serek się dobrze schłodził.