ßßß
Tort malinowo – kokosowy to tort dla tych, którzy nie przepadają za skomplikowanymi przepisami, którzy wolą prostotę i co równie ważne wolą przepisy szybkie.Tort malinowo – kokosowy robimy na tradycyjnym biszkopcie (przepis TUTAJ), krem natomiast można zrobić również w wersji bez laktozy (co niestety dla mnie jest też bez fajerwerków, ale to dlatego, że kocham mascarpone, które występuje w przepisie nie dla alergików). Do nasączenia biszkoptu użyłam nieudanego dżemu z malin (wyszedł mi bardzo rzadki), natomiast jeśli tak owego nie posiadacieto wystarczy słoiczek konfitury malinowej.Na zdjęciach tort jest zielony, ze względu na dodany barwnik spożywczy (tort robiłam dla bardzo wyjątkowego chłopca na jego drugie urodziny). Spokojnie nie jest to konieczne. Tort pięknie komponuje się w bieli, boki można obsypać wiórkami kokosowymi.Bardzo ważne aby wieczór wcześniej wstawić do lodówki mleko kokosowe !!!
Print RecipeDanie DeseryKuchnia Polska
Tort malinowo - kokosowyPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaSkładnikiTort1 szt. biszkopt(23 - 25 cm)2 puszki mleka kokosowego(2 x 400 ml)500 g serka mascarpone1,5 g wiórek kokosowych60 g cukru pudru1 słoik konfitury malinowejDekoracja300 g malin250 g mascarpone400 g śmietany 30% lub 36%2 łyżki cukru pudru1,5 szklanki wiórek kokosowych(opcjonalnie)Porcje:Sposób przygotowaniaTortWszystkie składniki powinny być schłodzone. Wieczór wcześniej do lodówki wstawić mleko kokosowe. Biszkopt przekroić na 3 blaty.Mleko kokosowe ostrożnie wyjąć z lodówki, odwrócić puszkę dnem do góry, otworzyć, wodę kokosową przelać do osobnego naczynia (do nasączenia biszkoptu). Z puszki wyjąć pozostałą bardzo gęstą śmietankę kokosową i przełożyć ją do misy miksera. Tak samo postąpić z drugą puszką mleka.Do śmietany kokosowej dodać mascarpone oraz cukier puder i zmiksować na gładką jednolitą masę. Dodać wiórki i ponownie zmikosować do połączenia się wszystkich składników.Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptowy, delikatnie nasączyć wodą kokosową, następnie posmarować 1/2 dżemu i wyłożyć połowę kremu kokosowego. Przykryć kolejnym blatem, naponczować, posmarować pozostałym dżemem, przykryć wyłożyć drugą połowę kremu. Przykryć ostatnim blatem i delikatnie naponczować.
DekoracjaDo misy miksera włożyć mascarpone, śmietanę i cukier, ubić na sztywną masę.Wierzch i boki tortu obłożyć kremem (można zrobić rozetki za pomocą rękawa cukierniczego). Boki udekorować wiórkami (opcjonalnie). Na wierzchu ułożyć maliny.Recipe NotesW wersji bez laktozy mascarpone zastępujemy dodatkową puszką mleka kokosowego. Wierzch i boki też pokrywamy takim kremem i obsypujemy wiórkami kokosowymi.UWAGA: Warto by krem odstał chwilę na zewnątrz i trochę zmiękł (śmietanka jest bardzo gęsta i twarda).Share this Recipe