ßßß
Sałatka szwedzka z ogórków jest słodko - octowa, taka w sam raz.Idealnie pasuje do dań obiadowych, gdy nie mam pomysłu na surówkę lub sałatkę.Wtedy wystarczy odkręcić słoiczek i chrupiemy zielone plasterki ogóreczków.Jest naprawdę mało pracochłonna.Może poszatkowanie ogórków zabierze nam trochę czasu.Ale warto! Tak więc, póki są jeszcze ogórki, kupcie chociaż z 5 kg i zróbcie parę słoiczków.Myślę, że jak spróbujecie to w następnym roku ilość się zwiększy.Polecam!
Składniki:5 kg. ogórków1 szklanka oleju3 szklanki cukru3 szklanki 10% octu (można mniej dodać.Mnie wyszły ciut za octowe)1 łyżka soliSkładniki na zalewę:2 szklanki 10% octu2 szklanki wody2 szklanki cukruOgórki umyłam.
Starłam je na plasterki.
Wsypałam cukier, ocet, olej i sól.
Wymieszałam wszystko dokładnie i odstawiłam na noc.
Na drugi dzień ogórki puściły sok.
Przełożyłam je do dużego garnka,Wlałam sok i składniki do zalewy.
Cukier,
Ocet i wodę.
Wymieszałam i zagotowałam.Można też sok z ogórków i składniki do zalewy zagotować oddzielnie i zalać ogórki.
Przełożyłam ogórki do słoików.Słoiki zagotowałam w garnku z wodą do 2/3 ich wysokości przez około 10 minut.Gotowe.Smacznego!

Polecam też inne przetwory z ogórkówOGÓRKI KANAPKOWE W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE Z KURKUMĄ