Wykonanie
Moja
kaczka wyszła idealnie miękka,soczysta i pięknie przypieczona.Składniki:
kaczka o wadze 2 kg.1 łyżka
majeranku1 łyżka
estragonusłodka
czerwona paprykasólpieprz2 łyżki
oliwy z oliwek2
jabłkasłoiczek
żurawinykładzione kluseczki
Kaczkę rozmroziłam.Ułożyłam ją w żaroodpornym naczyniu.Natarłam ją
oliwą z oliwek, nasoliłam i posypałam
ziołami.Odstawiłam
kaczkę na noc do lodówki aby przeszła
przyprawami.Do jej środka włożyłam
jabłka ze skórką pokrojone na ćwiartki.
Wstawiłam ją do nagrzanego do 220 stopni piekarnika.Piekłam przez 30 minut bez pokrywki.Następnie przykryłam
kaczkę i piekłam dwie godziny w temperaturze 180 stopni.Pokroiłam
kaczkę na porcje.Podawałam ją z kładzionymi kluseczkam i,które podsmażyłam na tłuszczu wytopionym podczas pieczenia się
kaczki.Do tego
żurawiny i pyszny obiad można już zjeść.Smacznego!
Polecam również:PIECZONA
KACZKA W GLAZURZE
ŻURAWINOWO IMBIROWEJ