ßßß

Moja kaczka wyszła idealnie miękka,soczysta i pięknie przypieczona.Składniki:kaczka o wadze 2 kg.1 łyżka majeranku1 łyżka estragonusłodka czerwona paprykasólpieprz2 łyżki oliwy z oliwek2 jabłkasłoiczek żurawinykładzione kluseczkiKaczkę rozmroziłam.Ułożyłam ją w żaroodpornym naczyniu.Natarłam ją oliwą z oliwek, nasoliłam i posypałam ziołami.Odstawiłam kaczkę na noc do lodówki aby przeszła przyprawami.Do jej środka włożyłam jabłka ze skórką pokrojone na ćwiartki.
Wstawiłam ją do nagrzanego do 220 stopni piekarnika.Piekłam przez 30 minut bez pokrywki.Następnie przykryłam kaczkę i piekłam dwie godziny w temperaturze 180 stopni.Pokroiłam kaczkę na porcje.Podawałam ją z kładzionymi kluseczkam i,które podsmażyłam na tłuszczu wytopionym podczas pieczenia się kaczki.Do tego żurawiny i pyszny obiad można już zjeść.Smacznego!

Polecam również:PIECZONA KACZKA W GLAZURZE ŻURAWINOWO IMBIROWEJ