Wykonanie
Kluski kładzione są idealne do różnego rodzaju
sosów i
mięs.Szybkie i proste w wykonaniu.Zamiast czekać aż ugotują nam się
ziemniaki,które najpierw trzeba obrać...polecam poniższy przepis na pyszne kluseczki.
Składniki:2 sztuki
jajekpół szklanki
wody200g
mąkisól do smaku
Jajka roztrzepałam w miseczce.
Dodałam szczyptę
soli i
mąkę.
Wlewałam
wodę i mieszałam do uzyskania gęstej konsystencji.Ciasto powinno być na tyle gęste a zarazem lejąceaby można je było nabierać łyżką.
Wrzucałam ciasto na osolony wrzątek.Kładłam małe porcje, maczając łyżkę we wrzątku.Pamiętajcie,że kluski urosną.
Gotowałam je około 3 minut.
W takiej formie są jak najbardziej gotowe do jedzenia.Ja miałam jeszcze sos z upieczonej wczoraj
kaczki.Przepis na pieczoną
kaczkęPodsmażyłam na nim kluseczki.
Kluseczki były pyszne.Smacznego!
Wyśmienicie pasują również do zup kremZUPA KREM Z
GRZYBAMI LEŚNYMI i kluskami kładzionymi
Jak lubicie kluski to polecam przepis naKLUSKI LENIWE
KLUSKI ŚLĄSKIE