ßßß Cookit - przepis na KLUSKI KŁADZIONE

KLUSKI KŁADZIONE

nazwa

Składniki

Wykonanie

Kluski kładzione są idealne do różnego rodzaju sosów i mięs.
Szybkie i proste w wykonaniu.
Zamiast czekać aż ugotują nam się ziemniaki,
które najpierw trzeba obrać...polecam poniższy przepis na pyszne kluseczki.
Składniki:
2 sztuki jajek
pół szklanki wody
200g mąki
sól do smaku
Jajka roztrzepałam w miseczce.
Dodałam szczyptę soli i mąkę.
Wlewałam wodę i mieszałam do uzyskania gęstej konsystencji.
Ciasto powinno być na tyle gęste a zarazem lejące
aby można je było nabierać łyżką.
Wrzucałam ciasto na osolony wrzątek.
Kładłam małe porcje, maczając łyżkę we wrzątku.
Pamiętajcie,że kluski urosną.
Gotowałam je około 3 minut.
W takiej formie są jak najbardziej gotowe do jedzenia.
Ja miałam jeszcze sos z upieczonej wczoraj kaczki.
Przepis na pieczoną kaczkę
Podsmażyłam na nim kluseczki.
Kluseczki były pyszne.
Smacznego!
Wyśmienicie pasują również do zup krem
ZUPA KREM Z GRZYBAMI LEŚNYMI i kluskami kładzionymi
Jak lubicie kluski to polecam przepis na
KLUSKI LENIWE
KLUSKI ŚLĄSKIE
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2012/03/kluski-kadzione.html