ßßß
O pierogach można dużo mówić, a jeszcze więcej ich zjeść.Dziś jemy pierogi z białym serem i malinami.Zapraszam więc do robienia i degustacji.SkładnikiCiasto:0,5 kg mąki pszennejłyżka masłaszklanka gorącej wodyszczypta soliFarsz:0,5 kg białego półtłustego seracukier waniliowy2 żółtkaPolewa:śmietanamalinyPołączyłam mąkę z miękkim masłem, szczyptą solii dolewałam powoli gorącą wodę.
Cieniutko je rozwałkowałam i szklanką wykraiwałam koła.W misce rozgniotłam biały ser,dodałam żółtka i cukier waniliowy.Składniki wymieszałam.
Nakładałam łyżeczką ser na krążki ciasta.
Zlepiałam pierogi.
Wrzucałam je do gotującego się i posolonego wrzątku z odrobiną oliwy.Pierogi powinny wypłynąć na powierzchnię, wtedy je wyjmujemy.
Polałam je śmietaną i malinami.Można je posłodzić wedle smaku.Smakowały pysznie.Polecam i smacznego!