ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z jagodami

Naleśniki z jagodami

nazwa

Wykonanie

Sezon na jagody trwa. Lubimy je zjadać w jagodziankach, pierogach, a także po prostu ze śmietaną i cukrem. Te ostatnie postanowiłam podać jako farsz do naleśników, smakowały doskonale. Polecam wypróbować!
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mleka
1,5 szklanki mąki pszennej
1 Jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
Sól - szczypta
Nadzienie:
2 szklanki jagód
1 płaska łyżka cukru
300ml śmietany (u mnie 22%)
Smażenie:
9 łyżeczek oleju ( rozmasowuje pędzelkiem sylikonowym)
Wykonanie:
Do miski wlewamy mleko, dodajemy całe jajko i intensywnie mieszamy.
Dodajemy mąkę, cukier waniliowy ciągle mieszając i szczyptę soli. Odstawiamy ciasto, aby odpoczęło.
Rozgrzewamy patelnię, na rozgrzaną wlewamy łyżeczkę oleju, rozsmarowujemy silikonowym pędzelkiem. Gdy robimy w ten sposób naleśniki nie tłuste z zewnątrz;)
Smażymy naleśniki do momentu aż skończy się ciasto.
Jagody przebieramy - zasypujemy cukrem i dodajemy do nich śmietanę. Ja miałam bardzo gęstą, więc nie było potrzeby ubijania, jeśli jednak macie " lejąca się" dobrze by było ją ubić.
Na gotowe naleśniki kładziemy nadzienie zamykamy na połowę, potem znowu na połowę, powstają trójkąty, możemy dodatkowo obsypać cukrem pudrem, podajemy od razu.
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2013/07/nalesniki-z-jagodami.html