Wykonanie
Sezon na
jagody trwa. Lubimy je zjadać w jagodziankach, pierogach, a także po prostu ze
śmietaną i
cukrem. Te ostatnie postanowiłam podać jako farsz do naleśników, smakowały doskonale. Polecam wypróbować!

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki
mleka1,5 szklanki
mąki pszennej1
Jajko2 łyżeczki
cukru waniliowegoSól - szczypta
Nadzienie:
2 szklanki
jagód1 płaska łyżka
cukru300ml
śmietany (u mnie 22%)
Smażenie:
9 łyżeczek
oleju ( rozmasowuje pędzelkiem sylikonowym)

Wykonanie:
Do miski wlewamy
mleko, dodajemy całe
jajko i intensywnie mieszamy.
Dodajemy
mąkę,
cukier waniliowy ciągle mieszając i szczyptę
soli. Odstawiamy ciasto, aby odpoczęło.
Rozgrzewamy patelnię, na rozgrzaną wlewamy łyżeczkę
oleju, rozsmarowujemy silikonowym pędzelkiem. Gdy robimy w ten sposób naleśniki nie tłuste z zewnątrz;)
Smażymy naleśniki do momentu aż skończy się ciasto.
Jagody przebieramy - zasypujemy
cukrem i dodajemy do nich
śmietanę. Ja miałam bardzo gęstą, więc nie było potrzeby ubijania, jeśli jednak macie " lejąca się" dobrze by było ją ubić.
Na gotowe naleśniki kładziemy nadzienie zamykamy na połowę,
potem znowu na połowę, powstają trójkąty, możemy dodatkowo obsypać
cukrem pudrem, podajemy od razu.