ßßß Cookit - przepis na Luzowany kurczak - nadziewany

Luzowany kurczak - nadziewany

nazwa

Wykonanie

Od jakiegoś czasu przymierzałam sie do tego dania,robiłam je wcześniej, bardzo dawno temu. Postanowiłam to powtórzyć, lecz zgubiłam gdzieś przepis, więc składniki farszu obmyśliłam sobie tak, aby nam wszystkim pasowało. Galantyna wyszła bardzo smaczna, a małż woli ją na zimno niż na ciepło. Mnie smakuje podana do obiadu, jak i do chleba. Spróbujcie zrobić, ładnie się prezentuje, potrafi zachwycić.
Składniki:
kurczak (ok 1500g)
3 papryki( najlepiej kolorowe)
2 cebule
jajko
łyżka bułki tartej
3 łyżki masła
2 szczypty soli do natarcia skóry
2 szczypty pieprzu do natarcia skóry
2szczypty papryki słodkiej do natarcia skóry
łyżeczka pieprzu młotowanego z kolendrą (do farszu)
łyżeczka płaska soli
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, oczyszczamy z wszelkich zanieczyszczeń.
Luzujemy kurczaka - oddzielamy skórę od mięsa. Zrobiłam filmik niej więcej jak to zrobić, mam nadzieję że będzie pomocny.
Po wyluzowaniu:
Skórę kurczaka nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki.
Mięso kurczaka oddzielamy od kości, mielimy w maszynce lub rozdrabniaczu.
Papryki przecinamy na pół (wzdłuż), pozbywamy się nasion, następnie kroimy w kostkę - dodajemy do mięsa.
Cebulę obieramy kroimy także w kostkę - dodajemy do mięsa razem z jajkiem, bułką tartą
Przyprawiamy solą i pieprzem młotowatym z kolendrą.
Farsz mieszamy, aby wszystkie składniki zostały równomiernie rozprowadzone.
Przygotowujemy skórę do nadziania.
Wszelkie dziury tj szyjka od miejsca po ucięciu skrzydełek i nóżek "zaklejamy" wykałaczkami.
Napełniamy farszem skórę.
Nitką z igłą zaszywamy "brzuch", nacieramy całość masłem i papryką słodką.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy przez pierwsze 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180*C, następnie zmniejszamy temperaturę do 140*C i pieczemy jeszcze 90 minut.
Podczas pieczenia przelewamy galantynę kilka razy (zrobiłam to 4-ro krotnie) wytapianym tłuszczem.
Po wyciągnięciu, usuwamy wykałaczki, nitkę, która pociągnięta od początku zostaje usunięta w całości.
Podajemy, kroimy w plastry.
Kurczak jest doskonały także na zimno, podany do chleba.
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/09/galantyna-z-kurczaka.html