Wykonanie
Danie jednogarnkowe, które możemy przygotować wcześniej, później odgrzać. Jeśli mamy
żółty ser, możemy gotowe danie przełożyć do kokilek i zapiec z
serem. Kreatywne podejście do tej potrawy jak najbardziej wskazane!
Składniki :Na dwie porcje
Pierś z kurczaka - 2 pojedyncze
pieczarki - 300 gram
cebula - 1 duża
makaron (farfalle) - szklanka
pieprz młotowaty z
kolendrą - 1 łyżeczka
sól- 1 łyżeczka
masło - 2 łyżki
bulion drobiowy / rosół - 2,5 szklanki
śmietana - 2 łyżki(płaskie)
Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry.
Cebule obrać z łupin, pokroić w półksiężyce.
Mięso kurczaka oczyścić z wszelkich błon, pokroić w kostkę.
Pieczarki z
cebulą smażyć na łyżce
masła, a
kurczaka na drugiej patelni na pozostałym
maśle.W międzyczasie ugotować
makaron w osolonym wrzątku - al dente.
Pieczarki z
cebulą przełożyć do rondla, dodać smażone piersi, zalać bulionem/ rosołem. Przyprawić
solą i
pieprzem.Chwilę dusić, dodać ugotowany
makaron i
śmietanę.Połączyć składniki - wymieszać.Podać gorące.*Można dodać ulubionych
ziół, jeśli świeże to chwilę przed podaniem;)