Wykonanie
Połączenie składników które uwielbiam
drób i
pieczarki, wcześniej podobny zestaw, lecz w opcji - pieczone. Dzisiaj w wersji z sosem;) Coś dla zabieganych, nie mających zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu.
Składniki:1 pojedyncza
pierś z kurczaka6-7 większych
pieczarek1
cebula1 łyżka
śmietany (22%)3/4 szklanki
bulionu drobiowego (u mnie rosół)4 szczypty
soli2 szczypty
pieprzu2 szczypty
pieprzu kolorowego2 łyżki
masła (1 do
mięsa druga do sosu)
Wykonanie:
Mięso oczyszczamy z wszelkich zanieczyszczeń - błon.Płuczemy w zimnej wodzie następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.Kładziemy na deskę i przecinamy pierś wzdłuż na połowę.Przyprawiamy
solą i
pieprzem z każdej strony.Na patelni rozgrzewamy łyżkę
masła, kładziemy obie części piersi i smażymy z obu stron kilka minut.
Pieczarki szczoteczką oczyszczamy, obieramy, kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy z łupin, kroimy także w kostkę.Wstawiamy rondel ma gaz, do niego wsypujemy
pieczarki - pozbywamy się nadmiaru
wody które mają w sobie, następnie dodajemy
masło,
cebulę i podsmażamy do momentu aż zeszkli się
cebula.Przyprawiamy
solą i
pieprzem kolorowym.Zalewamy
bulionem, dodajemy łyżkę
śmietany - zwiększamy płomień i redukujemy sos. Gdy sos się zredukuje piersi powinny być już gotowe, podajemy np. z
makaronem;)Smacznego;)