ßßß Cookit - przepis na Tort dinozaur - Triceratops

Tort dinozaur - Triceratops

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj latorośl moja, urodzinki ma;) Z tej okazji opiekłam jej tort, z jej ulubionym dinozaurem. może nie do końca ten jest na pierwszym miejscu,ale dla mnie w miarę wykonalny;) Jak ten czas leci, dopiero ją w wózki trzymałam,a tu już 11 lat kończy.
Składniki:
Biszkopt:
jajka - 5 sztuk
cukier - 1 szklanka
mąka tortowa - 1 szklanka
ocet - 1 łyżka
proszek do - 1 łyżeczka
masło do posmarowania misy - 1 łyżka
Krem:
jajka - 4 sztuki
cukier - 1.5 szklanki
masło - 2 kostki - 500 gramów
spirytus/wódka - 50 mililitrów
cukier waniliowy (duży) - 1 sztuka
czekolada gorzka - 400 gramów
Masa cukrowa:
cukier puder - 500gram
żelatyna spożywcza - 1,5 łyżeczki
glukoza - 1 , 5 łyżeczki
gorąca woda - 30ml
Dodatkowo:
barwnik brązowy, zielony i czerwony ( u mnie w płynie)
draże kolorowe
Wykonanie:
Biszkopt:
Żółtka ucieramy z łyżką octu i proszkiem do pieczenia (nie w metalowej misce i nie metalową łyżką)
Ubijamy białka wsypując stopniowo cukier .
Masę jajeczną wlewamy do jajek, delikatnie mieszamy na końcu wsypujemy mąkę.
Do wysmarowanej miski żaroodpornej przelewamy masę biszkoptową.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 30 - 35 minut.
Studzimy
Przygotowanie kremu:
Jajka ubijamy z cukrem plus cukier waniliowy w kąpieli wodnej, tak długo aż masa zbieleje i powiększy znacznie swoją objętość.
Odstawiamy do przestudzenia.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem do białości i dodajemy do niego rozpuszczoną wcześniej czekoladę.
Powoli, po jednej łyżce dodajemy masę jajeczną ciągle miksując.
Na koniec dodajemy spirytus.
Wkładamy do lodówki.
Masa cukrowa:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie - mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy glukozę - mieszamy także do rozpuszczenia się glukozy.
Do miski wlewamy płyn z glukozą i żelatyną, stopniowo dodajemy mieszając widelcem cukier puder.
Gdy masa będzie w miarę zwarta ugniatamy już ręką.
Małą część białej masy odrywamy zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki . Do reszty dodajemy mieszankę barwnika brązowego z zielonym (można użyć tylko brązowego lub tylko zielonego)
Dodajemy znowu cukru pudru, aby masa ponownie była zwarta.
Wykonanie tortu:
Odwracamy miskę do góry dnem i "wytrząsamy" biszkopt - lekko potrząsając - powinien opaść na stolnicę.
Przygotowujemy patere lub talerz na którym będzie stał tort.
Biszkopt kroimy na 3 części.
Spodnią (największą cześć układamy na w/w talerzu /paterze i wkoło niego układamy papier do pieczenia, nie będziemy brudzić powierzchni w koło tortu.
Nakładamy krem, następna część biszkoptu, znowu krem i wierzch biszkoptu.
Całość smarujemy kremem, aby masa cukrowa się przykleiła.
Z białej części masy cukrowej tworzymy 3 rogi i dwoje oczu i język. Język smarujemy delikatnie pędzelkiem z barwnikiem.
Z zielonej/brązowej masy cukrowej odcinamy 3/4, i tą część wałkujemy uzyskując okrąg - dobrze jest zrobić większy.
Na wałku przekładamy masę na tort, z wystającej części masy tworzymy ogon i "łapy" dinozaura.
Z pozostałej części staramy się wyrzeźbić pysk triceratopsa.
Przyklejamy, lekko zwilżając zimną wodą masę - przyklei się:)
Przyklejamy rogi i na środku nosa także.
Oczy zrobimy z rozpłaszczonych kulek masy i przyklejonych draży.
W koło dinozaura rozsypujemy draże.
* Gdy zostanie Wam biały nalot na masie cukrowej, usuniemy go parą wodną lub po prostu lekko nawilżonym pędzelkiem.
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/07/tort-dinozaur-triceratops.html