Wykonanie
Dzisiaj latorośl moja, urodzinki ma;) Z tej okazji opiekłam jej tort, z jej ulubionym dinozaurem. może nie do końca ten jest na pierwszym miejscu,ale dla mnie w miarę wykonalny;) Jak ten czas leci, dopiero ją w
wózki trzymałam,a tu już 11 lat kończy.

Składniki:
Biszkopt:
jajka - 5 sztuk
cukier - 1 szklanka
mąka tortowa - 1 szklanka
ocet - 1 łyżkaproszek do - 1 łyżeczka
masło do posmarowania misy - 1 łyżkaKrem:
jajka - 4 sztuki
cukier - 1.5 szklanki
masło - 2 kostki - 500 gramówspirytus/wódka - 50 mililitrów
cukier waniliowy (duży) - 1 sztuka
czekolada gorzka - 400 gramówMasa cukrowa:
cukier puder - 500gram
żelatyna spożywcza - 1,5 łyżeczkiglukoza - 1 , 5 łyżeczkigorąca
woda - 30mlDodatkowo:barwnik brązowy, zielony i czerwony ( u mnie w płynie)draże kolorowe

Wykonanie:
Biszkopt:
Żółtka ucieramy z łyżką
octu i
proszkiem do pieczenia (nie w metalowej misce i nie metalową łyżką)Ubijamy
białka wsypując stopniowo
cukier .Masę jajeczną wlewamy do
jajek, delikatnie mieszamy na końcu wsypujemy
mąkę.Do wysmarowanej miski żaroodpornej przelewamy masę
biszkoptową.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 30 - 35 minut.StudzimyPrzygotowanie kremu:
Jajka ubijamy z
cukrem plus
cukier waniliowy w kąpieli
wodnej, tak długo aż masa zbieleje i powiększy znacznie swoją objętość.Odstawiamy do przestudzenia.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem do białości i dodajemy do niego rozpuszczoną wcześniej
czekoladę.Powoli, po jednej łyżce dodajemy masę jajeczną ciągle miksując.Na koniec dodajemy
spirytus.Wkładamy do lodówki.Masa cukrowa:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie - mieszamy do rozpuszczenia się
żelatyny. Dodajemy glukozę - mieszamy także do rozpuszczenia się glukozy.Do miski wlewamy płyn z glukozą i
żelatyną, stopniowo dodajemy mieszając widelcem
cukier puder.Gdy masa będzie w miarę zwarta ugniatamy już ręką.Małą część białej masy odrywamy zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki . Do reszty dodajemy mieszankę barwnika brązowego z zielonym (można użyć tylko brązowego lub tylko zielonego)Dodajemy znowu
cukru pudru, aby masa ponownie była zwarta.Wykonanie
tortu:Odwracamy miskę do góry dnem i "wytrząsamy"
biszkopt - lekko potrząsając - powinien opaść na stolnicę.Przygotowujemy patere lub talerz na którym będzie stał tort.
Biszkopt kroimy na 3 części.Spodnią (największą cześć układamy na w/w talerzu /paterze i wkoło niego układamy papier do pieczenia, nie będziemy brudzić powierzchni w koło
tortu.Nakładamy krem, następna część
biszkoptu, znowu krem i wierzch
biszkoptu.Całość smarujemy kremem, aby masa cukrowa się przykleiła.Z białej części masy cukrowej tworzymy 3 rogi i dwoje oczu i
język.
Język smarujemy delikatnie pędzelkiem z barwnikiem.Z zielonej/brązowej masy cukrowej odcinamy 3/4, i tą część wałkujemy uzyskując okrąg - dobrze jest zrobić większy.Na wałku przekładamy masę na tort, z wystającej części masy tworzymy ogon i "łapy" dinozaura.Z pozostałej części staramy się wyrzeźbić pysk triceratopsa.Przyklejamy, lekko zwilżając zimną
wodą masę - przyklei się:)Przyklejamy rogi i na środku nosa także.Oczy zrobimy z rozpłaszczonych kulek masy i przyklejonych draży.W koło dinozaura rozsypujemy draże.* Gdy zostanie Wam biały nalot na
masie cukrowej, usuniemy go parą
wodną lub po prostu lekko nawilżonym pędzelkiem.