ßßß
Składniki:Biszkopt:jajka - 5 sztukcukier - 1 szklankamąka tortowa - 1 szklankaocet - 1 łyżkaproszek do - 1 łyżeczkamasło do posmarowania misy - 1 łyżkaKrem:jajka - 4 sztukicukier - 1.5 szklankimasło - 2 kostki - 500 gramówspirytus/wódka - 50 mililitrówcukier waniliowy (duży) - 1 sztukaczekolada gorzka - 400 gramówMasa cukrowa:cukier puder - 500gramżelatyna spożywcza - 1,5 łyżeczkiglukoza - 1 , 5 łyżeczkigorąca woda - 30mlDodatkowo:barwnik brązowy, zielony i czerwony ( u mnie w płynie)draże kolorowe
Wykonanie:Biszkopt:Żółtka ucieramy z łyżką octu i proszkiem do pieczenia (nie w metalowej misce i nie metalową łyżką)Ubijamy białka wsypując stopniowo cukier .Masę jajeczną wlewamy do jajek, delikatnie mieszamy na końcu wsypujemy mąkę.Do wysmarowanej miski żaroodpornej przelewamy masę biszkoptową.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 30 - 35 minut.StudzimyPrzygotowanie kremu:Jajka ubijamy z cukrem plus cukier waniliowy w kąpieli wodnej, tak długo aż masa zbieleje i powiększy znacznie swoją objętość.Odstawiamy do przestudzenia.Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem do białości i dodajemy do niego rozpuszczoną wcześniej czekoladę.Powoli, po jednej łyżce dodajemy masę jajeczną ciągle miksując.Na koniec dodajemy spirytus.Wkładamy do lodówki.Masa cukrowa:Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie - mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy glukozę - mieszamy także do rozpuszczenia się glukozy.Do miski wlewamy płyn z glukozą i żelatyną, stopniowo dodajemy mieszając widelcem cukier puder.Gdy masa będzie w miarę zwarta ugniatamy już ręką.Małą część białej masy odrywamy zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki . Do reszty dodajemy mieszankę barwnika brązowego z zielonym (można użyć tylko brązowego lub tylko zielonego)Dodajemy znowu cukru pudru, aby masa ponownie była zwarta.Wykonanie tortu:Odwracamy miskę do góry dnem i "wytrząsamy" biszkopt - lekko potrząsając - powinien opaść na stolnicę.Przygotowujemy patere lub talerz na którym będzie stał tort.Biszkopt kroimy na 3 części.Spodnią (największą cześć układamy na w/w talerzu /paterze i wkoło niego układamy papier do pieczenia, nie będziemy brudzić powierzchni w koło tortu.Nakładamy krem, następna część biszkoptu, znowu krem i wierzch biszkoptu.Całość smarujemy kremem, aby masa cukrowa się przykleiła.Z białej części masy cukrowej tworzymy 3 rogi i dwoje oczu i język. Język smarujemy delikatnie pędzelkiem z barwnikiem.Z zielonej/brązowej masy cukrowej odcinamy 3/4, i tą część wałkujemy uzyskując okrąg - dobrze jest zrobić większy.Na wałku przekładamy masę na tort, z wystającej części masy tworzymy ogon i "łapy" dinozaura.Z pozostałej części staramy się wyrzeźbić pysk triceratopsa.Przyklejamy, lekko zwilżając zimną wodą masę - przyklei się:)Przyklejamy rogi i na środku nosa także.Oczy zrobimy z rozpłaszczonych kulek masy i przyklejonych draży.W koło dinozaura rozsypujemy draże.* Gdy zostanie Wam biały nalot na masie cukrowej, usuniemy go parą wodną lub po prostu lekko nawilżonym pędzelkiem.