Wykonanie
Mus
truskawkowy - jestem od niego uzależniona. Naleśniki z nim , uwielbia moja córka. Prosi o nie bardzo często Potrafi je samodzielnie zrobić, tylko przewracanie na drugą stronę robi mama;)Składniki:Ciasto:
mleko - 2 szklanki
mąka pszenna - 1 i ½ szklanki
cukier waniliowy - 1 łyżka
Jajko - 1 sztuka
sól - 1 szczyptaMus
truskawkowy:
truskawki mrożone albo świeże - 200 gram
cukier - 1 łyżka
Bita śmietana:
śmietana 30% - 150 gram
cukier - 1 łyżkaSmażenie:
olej lub
oliwa - 6 łyżek

Wykonanie:Zaczynamy od zrobienia ciasta:Do średniej wielkości miski wlewamy
mleko, dodajemy
jajko. Całość rózgą intensywnie mieszamy. Kolejno ciągle mieszając dodajemy
mąkę,
cukier waniliowy i szczyptę
soli. Odstawiamy ciasto, aby odpoczęło.Gdy ciasto odpoczywa robimy mus : Jeśli mamy świeże
truskawki - myjemy je i po umyciu, usuwamy szypułki.(W przypadku mrożonych zasypujemy
cukrem i czekamy aż puszczą
soki - miksujemy) Wkładamy do melaksera zasypujemy
cukrem i miksujemy.
Śmietanę przelewamy do miski, ubijamy mikserem z
cukrem.Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę tłuszczu i rozprowadzamy pędzelkiem po całej powierzchni. (Jeden naleśnik na jednej łyżeczce tłuszczu) Smażymy cienkie naleśniki z obu stron do momentu zarumienienia się. Jednocześnie podgrzewamy mus.Gotowe naleśniki składamy w trójkąty, polewamy musem, dodajemy
śmietanę i dekorujemy
truskawkami;)