Wykonanie
Wyluzowaną ćwiartkę z
kurczaka wsadziłam do marynaty, a po kilku godzinach piekłam na grillu. Zastanawiałam się jaki dodatek byłby dobry. Postanowiłam w końcu ugotować
ryż, wsadzić do
pomidorka - jego na grill z
ryżem w środku.Pysznie pożywnie, gorąco polecam!Składniki:ćwiartka z
kurczaka - 2 sztukiMarynata:
olej - 1/2 szklanki
musztarda - 1 łyżka
czosnek - 1 ząbek
sól - 1 łyżeczka
pieprz -1 łyżeczkajarzynka - 1 łyżeczka
papryka łagodna - 1 łyżeczka
oregano suszone -1 łyżeczkaDodatki:
ryż - 1 szklanka
sól - 1 łyżeczka
pomidor - 2 sztuki
szczypior do dekoracjiWykonanie:Przygotowujemy marynatę - do miski wlewamy
olej, dodajemy
musztardę, pokrojony w cienkie plasterki
czosnek i w/w
przyprawy . Luzujemy Ćwiartki z
kurczaka jeśli chcecie usunąć skórę to zróbcie to w tym momencie. Ja zostawiłam w jednej, a w drugiej usunęłam dla porównania jak wyjdzie. Moim zdaniem ze skórką jest lepsze;)
Mięso powinno w marynacie i lodówce leżakować kilka godzin. Jeśli nie macie tyle czasu to pozostałą marynatą w trakcie grillowania smarować trzeba
kurczaka. Efekt będzie podobny, jednak gdy
mięso nasiąknie marynatą jest bardziej aromatyczne i kruche.Ugotować
ryż al dente w osolonym wrzątku około 10 -12 minut - (można to zrobić nawet dzień wcześniej)
Kurczaka kładziemy na mocno rozgrzanym grillu (bezpośrednio lub na tackach) i pieczemy po 15 - 20 minut z każdej strony. Po pierwszych 20 minutach kładziemy (na tackach) na grillu wydrążone
pomidory i nadziane
ryżem.
Pomidor będzie miękki a
ryż w środku ciepły i wilgotny.
Smacznego!