Wykonanie
Brokuły (różyczki) - 150 gram
płatki kukurydziane - 1i1/2 szklanki
jajka - 2 sztuki
sól - 1/2 łyżeczki
pieprz - 1/2 łyżeczkiSos:
śmietana 3 łyżki
czosnek - 1 ząbek
sól - 1/2 łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczki
ocet winny - 1 łyżeczka
cukier - 1 łyżeczkaDo smażenia:
olej - 2-3 łyżkiWykonanie:Zaczynamy od ugotowania
Brokuła.
Brokuły ugotować w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy. Studzimy.Gdy studzisię
brokuł w tym czasie przygotowujemy panierkę i sos.
Płatki przesypujemy do plastikowej
torebki i zgniatamy krusząc je, lecz nie na miazgę. Pozostawmy drobne kawałki. Przesypujemy na talerz. Na drugi talerz wbijamy
jajka i rozkłócamy widelcem, dodajemy
sól i
pieprz.Przygotowujemy sos:Do małej miski lub kubka dajemy
śmietanę,
ocet - łączymy razem. Następnie dodajemy
cukier,
sól,
pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku. Całość energicznie mieszamy, aby wszystko się połączyło. Odstawiamy. Panierujemy
brokuły w
jajku, a następnie obtaczamy w płatkach. Najlepiej panierować wszystkie
brokuły, a
potem tylko smażyć.Smażenie:Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, i smażymy
brokuły po kilka sztuk obracając co chwilę. Smażymy na wolnym ogniu - mają tendencje do przypalania się. Przygotowane
brokuły podajemy z sosem
śmietanowo czosnkowym.Możemy potraktować" je" jako samodzielną przekąskę, ale także jako dodatek do obiadu.