ßßß Cookit - przepis na Brokuł panierowany w płatkach kukurydzianych.

Brokuł panierowany w płatkach kukurydzianych.

nazwa

Wykonanie

Brokuły (różyczki) - 150 gram
płatki kukurydziane - 1i1/2 szklanki
jajka - 2 sztuki
sól - 1/2 łyżeczki
pieprz - 1/2 łyżeczki
Sos:
śmietana 3 łyżki
czosnek - 1 ząbek
sól - 1/2 łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczki
ocet winny - 1 łyżeczka
cukier - 1 łyżeczka
Do smażenia:
olej - 2-3 łyżki
Wykonanie:
Zaczynamy od ugotowania Brokuła.
Brokuły ugotować w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy. Studzimy.Gdy studzisię brokuł w tym czasie przygotowujemy panierkę i sos.
Płatki przesypujemy do plastikowej torebki i zgniatamy krusząc je, lecz nie na miazgę. Pozostawmy drobne kawałki. Przesypujemy na talerz. Na drugi talerz wbijamy jajka i rozkłócamy widelcem, dodajemy sól i pieprz.
Przygotowujemy sos:
Do małej miski lub kubka dajemy śmietanę, ocet - łączymy razem. Następnie dodajemy cukier, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość energicznie mieszamy, aby wszystko się połączyło. Odstawiamy. Panierujemy brokuły w jajku, a następnie obtaczamy w płatkach. Najlepiej panierować wszystkie brokuły, a potem tylko smażyć.
Smażenie:
Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, i smażymy brokuły po kilka sztuk obracając co chwilę. Smażymy na wolnym ogniu - mają tendencje do przypalania się. Przygotowane brokuły podajemy z sosem śmietanowo czosnkowym.
Możemy potraktować" je" jako samodzielną przekąskę, ale także jako dodatek do obiadu.
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/05/broku-panierowany-w-patkach.html