Wykonanie
Późne powroty do domu, wspomagają pomysłowość, na zrobienie czegoś szybkiego, a jednocześnie pożywnego dania. Wiedziałam że ciacho francuskie w domu mam (staram się je
mieć pod ręką),
wędlina także jakaś w lodówce jest no i oczywiście
ser.Główka pracuje.... no i postanowiłam spróbować tartę na cieście francuskie,ale na ostro;)W smaku przypomina trochę pizze - pochłonęliśmy całą od razu;-)

Składniki:
ciasto francuskie arkusz - arkusz(kupuję w biedronce)
wędlina (u mnie krakowska) - 250 gram
pomidory - 4 sztuki
ser żółty starty - 250 gram
sól,
pieprz - do smaku
oregano suszone (opcjonalnie) - 2 łyżeczkitłuszcz do smarowania blachy - 1 łyżka(
masło,
margaryna)

Wykonanie:Na początku nastawiamy piekarnik na 180*C. Smarujemy formę na tartę tłuszczem. Przekładamy dociskając
ciasto francuskie na blachę. Nakłuwamy widelcem - bardzo gęsto. Na ciasto położyć papier do pieczenia a na nim rozsypać
fasolę,
groch - co, śco obciąży nam ciasto, aby zanadto nie wyrosło. Wstawiamy do piekarnikana15 minut. W tym czasie kroimy
wędlinę w kostkę,
pomidora w pół plastry, jeśli macie
ser w całości, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gdy ciasto mamy podpieczone, ściągamy " obciążenie", na spód ciasta rozsypujemy
wędlinę, na niej układamy pokrojone
pomidory, przyprawiamy
sola,
pieprzem i ewentualnie
oregano. Obsypujemy całość
startym serem. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 15 minut. Podajemy gorące.