ßßß
Składniki:ciasto francuskie arkusz - arkusz(kupuję w biedronce)wędlina (u mnie krakowska) - 250 grampomidory - 4 sztukiser żółty starty - 250 gramsól, pieprz - do smakuoregano suszone (opcjonalnie) - 2 łyżeczkitłuszcz do smarowania blachy - 1 łyżka(masło, margaryna)
Wykonanie:Na początku nastawiamy piekarnik na 180*C. Smarujemy formę na tartę tłuszczem. Przekładamy dociskając ciasto francuskie na blachę. Nakłuwamy widelcem - bardzo gęsto. Na ciasto położyć papier do pieczenia a na nim rozsypać fasolę, groch - co, śco obciąży nam ciasto, aby zanadto nie wyrosło. Wstawiamy do piekarnikana15 minut. W tym czasie kroimy wędlinę w kostkę, pomidora w pół plastry, jeśli macie ser w całości, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gdy ciasto mamy podpieczone, ściągamy " obciążenie", na spód ciasta rozsypujemy wędlinę, na niej układamy pokrojone pomidory, przyprawiamy sola, pieprzem i ewentualnie oregano. Obsypujemy całość startym serem. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 15 minut. Podajemy gorące.