ßßß
Dzisiaj danie wykwintne i eleganckie. Sztufada to danie z duszonym mięsem. W Macedonii do typowych składników sztufady należą dziczyzna i suszone owoce. Pierwotnie do tej potrawy stosowano małe dzikie cebule.Składnik:1 kg nienaszpikowanych części zająca (uda, łopatki),laska cynamonu,1/4 l mocnego wina czerwonego,4 łyżki oliwy z oliwek, najlepiej Terra Creta ze sklepu Dary Grecji .350 g bardzo małych cebulek, mogą też być szalotki,3 ząbki czosnku,150 g małych brązowych pieczarek,100 g suszonych moreli,2 łyżki metaxy lub koniaku,2 łyżki pasty pomidorowej,1 liść laurowy, 1 łyżeczka suszonego tymianku, sól, pieprz.Wykonanie:Przygotowanie mięsa: Mięso z królika oczyść, wytnij pozostałości skóry i tłuszcz, umyj i włóż do miski. Cynamon przekrój na połowę i dodaj do mięsa. Mięso podlej czerwonym winem i na 8-12 godzin odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce. Od czasu do czasu mięso odwróć.Mięso wyjmij z marynaty, osusz, posól i popieprz. W szerokim rondlu rozgrzej oliwę i na średnim ogniu przez ok. 10 minut obsmaż mięso ze wszystkich stron.Cebule i czosnek obierz, dołącz w całości do mięsa i smaż przez 10 minut.Grzyby wytrzyj, oczyść, pokrój na ćwiartki i dodaj do mięsa. Całość smaż ok. 5 minut. Morele zalej metaxą i na około godzinę odstaw do napęcznienia.W tym czasie do mięsa dodaj marynatę z cynamonem, liściem laurowym i tymiankiem. Posól i 2 godziny duś na wolnym ogniu pod przykryciem. Po godzinie duszenia dodaj morele i metaxę. Możesz dolać wody, jeżeli uważasz, że jest jej za mało. Na końcu dodaj pastę pomidorową i jeszcze raz dopraw do smaku.Propozycja podania:Danie najlepiej podawać z chrupiącym białym pieczywem i mocnym wytrawnym czerwonym winem.Zdjęcie w nagłówku - źródło: flickr.com/photos/vauvau/4311612078/in/photostream/