Wykonanie

Dzisiaj danie wykwintne i eleganckie. Sztufada to danie z duszonym
mięsem. W Macedonii do typowych składników sztufady należą
dziczyzna i
suszone owoce. Pierwotnie do tej potrawy stosowano małe dzikie
cebule.Składnik:1 kg nienaszpikowanych części zająca (uda,
łopatki),laska
cynamonu,1/4 l mocnego
wina czerwonego,4 łyżki
oliwy z oliwek, najlepiej Terra Creta ze sklepu Dary Grecji .350 g bardzo małych
cebulek, mogą też być
szalotki,3 ząbki
czosnku,150 g małych brązowych
pieczarek,100 g
suszonych moreli,2 łyżki metaxy lub
koniaku,2 łyżki pasty pomidorowej,1
liść laurowy, 1 łyżeczka suszonego
tymianku,
sól,
pieprz.Wykonanie:Przygotowanie
mięsa:
Mięso z królika oczyść, wytnij pozostałości skóry i tłuszcz, umyj i włóż do miski.
Cynamon przekrój na połowę i dodaj do
mięsa.
Mięso podlej
czerwonym winem i na 8-12 godzin odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce. Od czasu do czasu
mięso odwróć.
Mięso wyjmij z marynaty, osusz,
posól i popieprz. W szerokim rondlu rozgrzej
oliwę i na średnim ogniu przez ok. 10 minut obsmaż
mięso ze wszystkich stron.
Cebule i
czosnek obierz, dołącz w całości do
mięsa i smaż przez 10 minut.
Grzyby wytrzyj, oczyść, pokrój na ćwiartki i dodaj do
mięsa. Całość smaż ok. 5 minut.
Morele zalej metaxą i na około godzinę odstaw do napęcznienia.W tym czasie do
mięsa dodaj marynatę z
cynamonem,
liściem laurowym i
tymiankiem.
Posól i 2 godziny duś na wolnym ogniu pod przykryciem. Po godzinie duszenia dodaj
morele i metaxę. Możesz dolać
wody, jeżeli uważasz, że jest jej za mało. Na końcu dodaj pastę
pomidorową i jeszcze raz dopraw do smaku.Propozycja podania:Danie najlepiej podawać z chrupiącym
białym pieczywem i mocnym
wytrawnym czerwonym winem.Zdjęcie w nagłówku - źródło: flickr.com/photos/vauvau/4311612078/in/photostream/