ßßß Cookit - przepis na Sztufada zająca z morelami

Sztufada zająca z morelami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj danie wykwintne i eleganckie. Sztufada to danie z duszonym mięsem. W Macedonii do typowych składników sztufady należą dziczyzna i suszone owoce. Pierwotnie do tej potrawy stosowano małe dzikie cebule.
Składnik:
1 kg nienaszpikowanych części zająca (uda, łopatki),
laska cynamonu,
1/4 l mocnego wina czerwonego,
4 łyżki oliwy z oliwek, najlepiej Terra Creta ze sklepu Dary Grecji .
350 g bardzo małych cebulek, mogą też być szalotki,
3 ząbki czosnku,
150 g małych brązowych pieczarek,
100 g suszonych moreli,
2 łyżki metaxy lub koniaku,
2 łyżki pasty pomidorowej,
1 liść laurowy, 1 łyżeczka suszonego tymianku, sól, pieprz.
Wykonanie:
Przygotowanie mięsa: Mięso z królika oczyść, wytnij pozostałości skóry i tłuszcz, umyj i włóż do miski. Cynamon przekrój na połowę i dodaj do mięsa. Mięso podlej czerwonym winem i na 8-12 godzin odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce. Od czasu do czasu mięso odwróć.
Mięso wyjmij z marynaty, osusz, posól i popieprz. W szerokim rondlu rozgrzej oliwę i na średnim ogniu przez ok. 10 minut obsmaż mięso ze wszystkich stron.
Cebule i czosnek obierz, dołącz w całości do mięsa i smaż przez 10 minut.
Grzyby wytrzyj, oczyść, pokrój na ćwiartki i dodaj do mięsa. Całość smaż ok. 5 minut. Morele zalej metaxą i na około godzinę odstaw do napęcznienia.
W tym czasie do mięsa dodaj marynatę z cynamonem, liściem laurowym i tymiankiem. Posól i 2 godziny duś na wolnym ogniu pod przykryciem. Po godzinie duszenia dodaj morele i metaxę. Możesz dolać wody, jeżeli uważasz, że jest jej za mało. Na końcu dodaj pastę pomidorową i jeszcze raz dopraw do smaku.
Propozycja podania:
Danie najlepiej podawać z chrupiącym białym pieczywem i mocnym wytrawnym czerwonym winem.
Zdjęcie w nagłówku - źródło: flickr.com/photos/vauvau/4311612078/in/photostream/
Źródło:http://blog.darygrecji.pl/przepisy-kuchni-greckiej-sztufada-z-zajaca-z-morelami