Wykonanie
I
SOSEM ŚLIWKOWO-
PIEPRZOWYMAgaty Witeckiej

Musiałam się nieźle nagimnastykować, żeby odnaleźć dla Was ten przepis w czeluściach moich internetowych schowków :) Dostałam go od Agatki - za co jej jestem dozgonnie wdzięczna:) Zresztą nie tylko dla Was szukałam, ale i dla siebie - coby mi się już nigdy nie zgubił :) Prosty i przepysznie aromatyczny... . Delikatność
mięsa i słodkość fig podkreślona aromatycznym,
ostrym (Mój Ukochany stwierdził, że za ostry zrobiłam, ale to już kwestia wyczucia i smaku) sosem na bazie naszych
polskich śliw. Przepis typowo jesienny :) Sezon na
figi rozpoczęty,
śliwki wylewają się ze straganów - więc zapraszam do stołu :)

Składniki:
pierś z kurczakaokoło 6 świeżych fig
pieprzsólprzyprawa do kurczaka na sos:ok. 10 śliw1/3 szklanki
czerwonego winaodrobina
octu balsamicznego lub
jabłkowegołyżeczka tartego
imbiru - może być suszony2-3
goździkipół łyżeczki
cynamonudużo świeżo mielonego
pieprzu - młotkowego
Pierś z kurczaka dzielimy na małą kosteczkę - doprawiamy do smaku.
Figi dzielimy na ćwiartki. Na patyczki do szaszłyków nakłuwamy
kurczaka na przemian z
figami. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego na 200'C na około 20 minut - tak, by
kurczak nam się upiekł na soczyście. Można również całość wrzucić na grilla.Sos przygotowujemy bardzo na wyczucie - do garnuszka wrzucamy pokrojone
śliwki, zalewamy
winem, dodajemy
ocet,
imbir,
goździki i
cynamon. Gotujemy wszystko na bardzo małym ogniu, powinno nam tylko pyrkać, aż do odparowania na gęsto. Mieszamy od czasu do czasu- aby sos się nam nie przypalił. Na koniec dodajemy duuużo świezo i grubo mielonego
pieprzu - ilość dostosowujemy do własnego podniebienia. Blenderujemy lub nie, jeśli
śliwki bardzo nam się rozpadły i polewamy gotowe szaszłyki. Smaczności !!!