Wykonanie
CIASTECZKAJĘCZMIENNO
TWAROŻKOWECiasteczka, które Wam dzisiaj prezentuję, powstały w zasadzie specjalnie dla Hostelu Warszawa, z którym jakiś czas temu podjęłam współpracę. To jest taki mój pomysł na przekąski dla Gości, dostępne w hostelowej kuchni :)Hostel Warszawa to klimatyczne miejsce w samym centrum naszej Kochanej Stolicy. Przystępne ceny, przemiła obsługa i możliwość wypożyczenia na miejscu roweru, co jak dla mnie jest super :) Szczerze hostel Wam polecam, zwłaszcza, że jeśli dogram szczegóły, będziecie mogli popróbować przekąski z mojego bloga zupełnie za darmo w kuchence hostelu :) A jeśli Ktoś chciałby poczuć
magię tego miejsca, zapraszam serdecznie do oglądnięcia filmiku na końcu postu.A co do samych
ciasteczek. Są przepyszne i Mój Smyk, oprócz dzielnego pomagania, z chęcią zajadał je na obiad, śniadanie i kolacje ;) Zagościły więc na stałe i w mojej kuchni. Czegoż chcieć więcej - zdrowa przekąska do
Kawki i widok uśmiechniętego Malca od rana? :) Polecam gorąco :)
Składniki:250 g
sera białego półtłustego2,5 łyżeczki
cukru pudrupół łyżeczki ekstraktu
waniliowego100 ml
śmietanki 30%15 dkg
mąki100 g
margaryny1
jajko100 g
płatków pszennych jęczmiennychok. 3 łyżki
brązowego cukruSer,
cukier puder, ekstrakt
waniliowy i
śmietankę zmiksować w blenderze na jednolitą gładką masę.
Mąkę,
margarynę i
jajko zagnieść, jak na kruche ciasto. Gdy tylko wchłonie się
mąka, dodać masę
serową i zagnieść na w miarę jednolitą masę. Następnie dosypać
płatki jęczmienne i
brązowy cukier - połączyć wszystko ze sobą znów zagniatając.Kłaść po łyżce ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i każdą lekko rozpłaszczyć . Piec w temperaturze 180'c około 25-35 minut(w zależności od grubości ciasta). Na ostatnie 5-7 minut pieczenia zmniejszyć temperaturę do 150'c.
Ciasteczka są gotowe, gdy dość mocno się zrumienią.
Ciastka po wyjęciu z piekarnika są miękkie - dopiero po ostygnięciu stają się chrupkie i pyszne :) Smaczności !!!
A teraz zapraszam Was na obiecany filmik :)