Wykonanie
W
CIEŚCIE CURRY (wersja LIGHT)

Ogłaszam wszem i wobec, że powróciłam :) Cała i zdrowa :) Przeżyłam lot samolotem, dotarłam, tam, gdzie ponoć (zaznaczam ponoć) jest Raj na Ziemi i wróciłam do
kraju podobną
drogą lotniczo-pociągową ;) Szczegółową relację z pobytu oraz relację kulinarno-krajobrazową obiecuję zdać, jak tylko siądę wieczorem - może uda się dzisiaj wreszcie - i obrobię zdjęcia:)Tymczasem dzisiaj rzutem na taśmę chcę uraczyć Was przepisem stworzonym specjalnie na Akcję W Wersji Light Dziewczyn z bloga Dietetycznie Siostro :) Eskalopki powstały tuż przed wyjazdem w piątek. Zajadał się nimi i mój Synuś i mój Mąż z głośnym mlaskaniem. Starałam się, by były w wersji chudszej i wegetariańskiej z racji piątkowego postu :) I wydaje mi się, że mi się udało.
Soja została w moim domu oswojona - Synuś poznał smak i nacieszyć się nim nie mógł :) Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu :)

Składniki :

opakowanie kotletów
sojowych ala
schabowy lub błyskawicznych
bulion warzywny2
jajaszklanka
mleka 2%mąka tortowa - tyle by ciasto było gęste jak na naleśniki
pieprzsóltłuszcz -
olej lub najlepiej
oliwa z oliwek - 2 łyżkiKotlety
sojowe namoczyć w gorącym
bulionie warzywnym na 5 minut. Wyjąć i lekko odsączyć.
Jaja,
mleko,
pieprz,
sól i
curry rozbełtać ze sobą widelcem, nadal rozbełtując, dodać tyle
mąki , by ciasto było gęste, jak naleśnikowe i gładkie. Rozgrzać tłuszcz. Kotlety maczać w cieście, wrzucać na patelnię, dodawać jeszcze po łyżce ciasta na wierzch i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Następnie odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawać ciepłe z ziemniaczkami i sezonową surówką :) Smaczności !!! :)