Wykonanie
Gdy za oknem szaro, buro i zimno, miło jest zjeść coś pysznego, kolorowego i rozgrzewającego. Taka właśnie jest kremowa zupa dyniowa, która dodatkowo pięknie pachnie
curry. Zrobienie jej nie zajmie zbyt dużo czasu, szczególnie jeżeli mamy w domu zapas musu z pieczonej dyni . Zupa dyniowa z
curry .

Składniki:Biała część
pora2
pietruszki3
ziemniaki½ kg musu z pieczonej dyni
SólPieprzCurryOlejPestki dyniGęsty
jogurt naturalnyWykonanie:
Pora po umyciu kroimy na półplasterki,
pietruszki i
ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka z grubym dnem i podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju. Smażymy na niewielkim ogniu, uważając, żeby warzywa się nie przypaliły. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
curry, mieszamy i zalewamy
wodą- tak, żeby
woda przykryła warzywa. Całość gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy mus z pieczonej dyni, mieszamy, gotujemy przed kilka minut i całość miksujemy blenderem na gładki mus. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
curry.Podajemy z gęstym
jogurtem naturalnym i
pestkami dyni uprażonymi wcześniej na suchej patelni.
