ßßß
Wykonanie:Rabarbar kroimy na 2 cm kawałki, przekładamy do żaroodpornego naczynia, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut, żeby puścił sok. Następnie naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut (do momentu aż będzie miękki). Po ostudzeniu zlewamy powstały podczas pieczenia syrop (zrobimy z niego glazurę).Mąkę pszenną mieszamy z solą, dodajemy masło pokrojone w kostkę i twaróg. Mieszamy stopniowo dolewając śmietaną. Jak ciasto będzie już gładkie i jednolite (jak jest za rzadkie dodajemy jeszcze mąki, a jak za suche, to odrobinę śmietanki), formujemy z ciasta kulę, zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki.Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na okrągły, cienki placek i przekładamy do 4 foremek do tartaletek, wysmarowanych wcześniej masłem. Ciasto dokładnie nakłuwamy widelcem i wstawiamy naczynka do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut (ciasto powinno pięknie się zezłościć w tym czasie).Zmielony twaróg miksujemy ze śmietaną kremówką na puszystą masę, na samym końcu dodajemy rum i dokładnie mieszamy- odstawiamy do lodówki do schłodzenia.Na upieczone i ostudzone spody wykładamy masę serową, przykrywamy rabarbarem.Zlany wcześniej sok z rabarbaru przelewamy do rondelka i podgrzewamy na dość sporym ogniu, cały czas mieszając. Jak tylko sos zacznie gęstnieć to zdejmujemy rondelek z ognia. Nieco ostudzoną glazurą pokrywamy tartaletki z wierzchu. Podajemy po schłodzeniu w lodówce.