ßßß
Składniki:Na spód:250 g herbatników typu petit beurre200 g masła1 kg półtłustego, gotowego sera w wiaderku (najlepiej o smaku waniliowym)0,5 l śmietanki kremówki 36%3 łyżeczki żelatyny6 kopiatych łyżek cukru pudru400 g jeżynsok z jednej cytryny1 opakowanie galaretki z owoców leśnychPrzygotowanie:Spód:Ciasteczka pokrusz na miał, najlepiej z wykorzystaniem makutry. Do sypkiej postaci ciastek wlej jeszcze gorące, rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Otrzymana masa nadal może być sypka, ale tym się nie przejmuj. Spód dużej tortownicy wylep przygotowaną masą tym samym kształtując spód późniejszego sernika.Masa serowa:Ser z wiaderka przełóż do miseczki. Dosyp do niego cukier puder i dokładnie wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i raz jeszcze wymieszaj.Uwaga! Jeżeli zakupiony ser nie jest o smaku waniliowym należy dodatkowo dodać 1-2 szt. cukrów waniliowych. Ich ilość jest uzależniona od Twoich preferencji smakowych. Masa musi być słodka ponieważ później dodawane owoce są kwaskowate.Żelatynę zalej 1/3 szklanki przegotowanej, zimnej wody i odstaw na kilka minut aby napęczniała. Następnie podgrzej ją na małym ogniu dokładnie mieszając dopóki się nie rozpuści. Uważaj aby nie zagotować. Odstaw żelatynę na bok i poczekaj dopóki nie wystygnie do temperatury pokojowej.Kiedy żelatyna uzyska odpowiednią temperaturę wlej ją powoli, cienkim strumieniem do masy serowej dokładnie przy tym mieszając. Można użyć miksera na niskich obrotach.W osobnej miseczce ubij bitą śmietanę. Śmietanę, jeszcze w kartoniku przed ubiciem mocno schłódź w zamrażarce po czym ubijaj ją przy użyciu miksera.Ubitą śmietanę połącz z masą serową delikatnymi ruchami, najlepiej ręką.Do tak przygotowanej masy dodaj jeżyny i całość raz jeszcze przemieszaj.Masę przełóż do tortownicy, nakładając ją na wcześniej przygotowany spód.Włóż do lodówki i pozostaw do schłodzenia.Przygotuj galaretkę wg. instrukcji na opakowaniu.Kiedy zacznie tężeć wylej ją na wierzch sernika i pozostaw do schłodzenia.Smacznego!