Wykonanie
Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji przepis na ciasto poszukiwany przez nas przez dłuższy czas i który zagości u nas na dobre. Ciasto o idealnej grubości, puszyste, a zarazem chrupkie. Palce Lizać!
Składniki:600 gr
mąki pszennej (my wykorzystaliśmy
tortową typ 450) + ewentualna do podsypania1 i 1/2 szklanki
wody40g
drożdży2 łyżeczki
cukru4 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soliSos pomidorowy z
bazylią i
oreganoSerSzynkaOliwkiPrzygotowanie:
Mąkę przesiej przez sito na stolnicę lub do dużej miski.Zagrzej połowę
wody aby była letnia (nie może być bardzo gorąca lub wrząca). Rozpuść w niej
drożdże i
cukier i pozostaw na 5-10 aż
drożdże zaczną pracować. Pozostałą część
wody również zagrzej do podobnej temperatury.Do
mąki wlewaj powoli
drożdże starając się łączyć składniki przy użyciu łyżki lub noża. Następnie w podobny sposób dodaj pozostałą cześć
wody,
oliwę z oliwek i
sól. Całość dokładnie ugniataj ok. 10 minut podsypując w razie konieczności dodatkową
mąką.Kiedy ciasto będzie samo odchodziło od ręki nasmaruj je
oliwą z oliwek i włóż je do wysmarowanej również
oliwą z oliwek miski. Przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki na pizze.Kiedy ciasto będzie gotowe wyciągnij je na deskę i popracuj nim jeszcze chwilkę. Następnie podziel na 2-4 części. Wszystko zależy od blachy. Z podanych proporcji nam wychodzi 4 pizze wielkości 30 cm.Blachę na pizze wysmaruj
oliwą z oliwek i wyłóż na nią rozwałkowaną część ciasta. Ciasto możesz też formować bezpośrednio na blasze – kwestia gustu :). Następnie przykryj na 5 minut ściereczką. Spowoduje to dodatkowe wyrośnięcie ciasta i jego rozprowadzenie bezpośrednio na blasze będzie dużo prostsze.Na wierzchu ciasta rozprowadź
sos pomidorowy. Następnie ułóż
ser i
szynkę i na koniec posyp
oliwkami. Oczywiście kompozycja pizzy może być dowolnaTak przygotowaną pizzę włóż do nagrzanego na 220-250 stopni piekarnika na środkowym szczebelku. Piecz 10 do 12 minut.