Wykonanie
Delikatne posiłki z wykorzystaniem warzyw w okresie upalnego lata są czymś, na co każdy z nas ma ochotę. Wychodząc naprzeciw Waszym oczekiwaniom przygotowaliśmy przepis na pasztet z
cukinii, który świetnie nadaje się do jedzenia jako przegryzka, dodatek do obiadu czy do rozsmarowania na kromce.

Składniki:3 szklanki startej na grubej tarce
cukinii1 ½ drobno posiekanej
cebuli20 dag
sera żółtego (startego na grubej tarce)½ szklanki
oleju1 ½ szklanki
bułki tartejłyżka posiekanej zielonej
pietruszki3
jajkasólpieprzostra paprykaziarenka
kminkuPrzygotowanie:
Białka oddziel od
żółtek i ubij na sztywną pianę.
Żółtka połącz z pozostałymi (z wyjątkiem
kminku) składnikami i lekko wymieszaj ze sztywną pianą. Całość dopraw
solą,
pieprzem i
ostrą papryką do smaku.Przelej ciasto do foremki, w której będziesz piec i posyp z wierzchy ziarnami
kminku.Pasztet piecz w 180 st. C przez ok. 2h – 2h 15min.