Wykonanie
autor przepisu na tartę Viola
Ciasto francuskie300 g
mąki300 g
masła150 ml
wody1 łyżka
octusólWymieszać 90%
mąki i 10 % tłuszczu.
Sól rozpuścić w wodzie, dodać
ocet i połączyć z
mąką. Zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1-2 godz. Zagnieść pozostałe
masło z pozostałą
mąką. Masę włożyć
między 2 warstwy folii, rozwałkować na gr. 2 cm i wstawić do lodówki. Rozwałkować schłodzone ciasto. Na jednej jego połowie ułożyć rozwałkowane i schłodzone
masło z
mąką. Złożyć ciasto na pół, przykrywając nim
masło i zlepić brzegi, aby
masło nie wysunęło się w czasie wałkowania. Rozwałkować ciasto z
masłem w środku. Złożyć rozwałkowane ciasto na 3 części i odłożyć do lodówki na 15-30 minut. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, złożyć na 3 części i wstawić do lodówki. Tę czynność powtórzyć 2
razy. Dalej postępować według przepisu. Z podanej ilości składników wychodzi więcej niż 150 g ciasta, nadmiar można zamrozić.
Tarta150 g
ciasta francuskiego250 g
wiśni, przekroić na pół, usunąć pestki50 g
cukru + do posypania15 długich
biszkoptów - rozkruszyć2 łyżki
soku z cytrynystarta skórka z 1
cytryny4 łyżki
wytrawnej sherry50 g
migdałów - rozgnieść
Wiśnie wymieszać z
cukrem i
sokiem z cytryny. Domieszać rozkruszone
biszkopty,
sherry oraz
migdały. Ciasto rozwałkować na posypanej
mąką stolnicy. Wyłożyć nim wysmarowaną
masłem formę do tarty o średnicy 20 cm. Rozłożyć
wiśniowy nadzienie, górny brzeg formy posmarować zimną.
wodą. Odcięte kawałki ciasta pociąć na wąskie paski i ułożyć na wiśniach tak by powstała kratka. Wierzch posmarować
wodą, posypać
cukrem i startą
skórką z cytryny. Piec 30 minut 220°C (termoobieg 200°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Mmmmm ależ była pyszna!!!!