ßßß Cookit - przepis na Tarta

Tarta

nazwa

Wykonanie

autor przepisu na tartę Viola
Ciasto francuskie
300 g mąki
300 g masła
150 ml wody
1 łyżka octu
sól
Wymieszać 90% mąki i 10 % tłuszczu. Sól rozpuścić w wodzie, dodać ocet i połączyć z mąką. Zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1-2 godz. Zagnieść pozostałe masło z pozostałą mąką. Masę włożyć między 2 warstwy folii, rozwałkować na gr. 2 cm i wstawić do lodówki. Rozwałkować schłodzone ciasto. Na jednej jego połowie ułożyć rozwałkowane i schłodzone masło z mąką. Złożyć ciasto na pół, przykrywając nim masło i zlepić brzegi, aby masło nie wysunęło się w czasie wałkowania. Rozwałkować ciasto z masłem w środku. Złożyć rozwałkowane ciasto na 3 części i odłożyć do lodówki na 15-30 minut. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, złożyć na 3 części i wstawić do lodówki. Tę czynność powtórzyć 2 razy. Dalej postępować według przepisu. Z podanej ilości składników wychodzi więcej niż 150 g ciasta, nadmiar można zamrozić.
Tarta
150 g ciasta francuskiego
250 g wiśni, przekroić na pół, usunąć pestki
50 g cukru + do posypania
15 długich biszkoptów - rozkruszyć
2 łyżki soku z cytryny
starta skórka z 1 cytryny
4 łyżki wytrawnej sherry
50 g migdałów - rozgnieść
Wiśnie wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Domieszać rozkruszone biszkopty, sherry oraz migdały. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 20 cm. Rozłożyć wiśniowy nadzienie, górny brzeg formy posmarować zimną.wodą. Odcięte kawałki ciasta pociąć na wąskie paski i ułożyć na wiśniach tak by powstała kratka. Wierzch posmarować wodą, posypać cukrem i startą skórką z cytryny. Piec 30 minut 220°C (termoobieg 200°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Mmmmm ależ była pyszna!!!!
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2012/07/tarta-z-wisienkami-i-sherry-sodka.html