ßßß
Ciasto francuskie300 g mąki300 g masła150 ml wody1 łyżka octusólWymieszać 90% mąki i 10 % tłuszczu. Sól rozpuścić w wodzie, dodać ocet i połączyć z mąką. Zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1-2 godz. Zagnieść pozostałe masło z pozostałą mąką. Masę włożyć między 2 warstwy folii, rozwałkować na gr. 2 cm i wstawić do lodówki. Rozwałkować schłodzone ciasto. Na jednej jego połowie ułożyć rozwałkowane i schłodzone masło z mąką. Złożyć ciasto na pół, przykrywając nim masło i zlepić brzegi, aby masło nie wysunęło się w czasie wałkowania. Rozwałkować ciasto z masłem w środku. Złożyć rozwałkowane ciasto na 3 części i odłożyć do lodówki na 15-30 minut. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, złożyć na 3 części i wstawić do lodówki. Tę czynność powtórzyć 2 razy. Dalej postępować według przepisu. Z podanej ilości składników wychodzi więcej niż 300 g ciasta, nadmiar można zamrozić.
Tartaok 160 g ciasta francuskiego (kupnego lub przygotowanego według przepisu powyżej)200 g żurawiny100 g śmietanki100 g białej czekolady - zetrzeć na tarce2 żółtka - rozkłócićzmielone migdały do posypania (opcjonalnie)forma do tarty śr 24 cmCiasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. W rondelku żurawinę zalać syropem klonowym, zagotować, zmniejszyć temp i gotować przez 5 minut. Następnie łyżką cedzakową wyjąć żurawinę i rozłożyć w wyłożonej ciastem formie. Do przestudzonego wywaru z żurawiny wlewać stopniowo śmietankę, energicznie mieszając. Podgrzewać. Następnie domieszać czekoladę i podgrzewać do momentu jej rozpuszczenia, nie zapominając o mieszaniu. Zdjąć z palnika, gdy lekko przestygnie, powoli wlać rozkłócone żółtka, cały czas mieszając. Zalać masą ułożone w formie owoce. Piec 25-30 minut w 180°C ( termoobieg 160°C ) Gdy przestygnie posypać zmielonymi migdałami.
Lekko kwaskowa o wyczuwalnym,słodkim dodatku białej czekolady.
Żurawinowych uniesień życzę ;)Violaautorka przepisu
You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.