Wykonanie
Ciekawa jestem, czy macie dobrą pogodę, taką w sam raz do grillowania. Nie jest ona tak bardzo konieczna, widziałam już ludzi grillujących przy nieciekawej pogodzie, a nawet zimą, ale jak jest ciepło, to oczywiście o wiele przyjemniej jest siedzieć w ogrodzie, na balkonie, czy na łące. U mnie pogoda jest grillowa, więc przygotowałam dla Was dziś kolejną propozycję z serwisu Dieta VEGE – warzywne szaszłyki. Możecie ponadziewać to, co najbardziej lubicie, ale koniecznie dodajcie marynowane
tofu. Ostatnio o tym wspominałam, że marynaty w przepisach Dieta VEGE są absolutnym
hitem. Nie tylko do grillowania
będę je teraz dodawać. Już niektórzy nie-weganie i nie-wegetarianie tu podpatrują u mnie i próbują mi je podebrać. Zapraszam Was do wypróbowania, najpóźniej w nadchodzący weekend.P.S.Jak tam Wasze dania na konkurs ? Działacie?Szaszłyki z
miodowo -
musztardowym tofu (300 kcal)
tofu - (40 g)
cukinia - 1/2 szt. (100 g)
papryka czerwona - 1/2 szt. (115 g)
pomidorki koktajlowe - 5 szt. (100 g)
czosnek - 1 ząbek (5 g)
musztarda - 1 łyżeczka (10 g)
sos sojowy - 1 łyżeczka (5 ml)
olej z pestek
winogron - 1 łyżka (10 ml)
miód pszczeli - 1/2 łyżeczki (6 g)Sposób przygotowania:1. Kilka godzin lub dzień przed grillowaniem w naczyniu blendera zmiksować wszystkie składniki marynaty (
czosnek,
musztardę,
sos sojowy,
olej,
miód).
Tofu pokroić w dużą kostkę, zalać marynatą i zostawić na kilka godzin w lodówce w szczelnie zamkniętym woreczku lub plastikowym pojemniku.2. W dniu grillowania warzywa pokroić w duże kawałki, oprószyć
solą i nabijać na patyczki do szaszłyków na przemian z zamarynowanym
tofu. Grillować z kilku stron do czasu, aż warzywa będą miękkie i lekko przypalone. Pozostałą marynatą polać gotowe szaszłyki.Przepisy pochodzą z diety wegetariańskiej Dieta VEGEWpis sponsorowany