ßßß Cookit - przepis na Chleb pełnoziarnisty z rozmarynem

Chleb pełnoziarnisty z rozmarynem

nazwa

Wykonanie

Wczoraj była pasta do chleba, a dziś sam chleb w roli głównej. No nie sam, bo właśnie z tą wczorajszą pastą super smakuje. Wielokrotnie wspominałam, że już od dawna nie kupujemy chleba. Nie mamy zamiaru zajadać tych wszystkich polepszaczy i innych dziwnych składników, po których niestety często mieliśmy kłopoty z brzuchami. Już ponad 10 lat temu, jak tylko pojawiły się automaty do pieczenia chleba, sprawiliśmy sobie taki i piekliśmy. Najpierw sporadycznie, ale potem, jak nabraliśmy rutyny, to szło jak z płatka. Kiedy nam maszyna ducha wyzionęła, myślałam, że to zbyteczne kupować nową, że dam radę tak, ręcznie. Jednak jeżeli chcemy konsekwentnie samodzielnie piec chleb, będzie nam to kulą u nogi, jeżeli nie mamy automatu. Mówię z doświadczenia. Kupiliśmy więc nową maszynę i przeważnie w weekend piekę chleb, czasami dwa, po schłodzeniu kroję w kromki i zamrażam. Oczywiście najlepiej smakuje świeży, więc kto ma czas powinien piec jeden i dopiero kiedy się skończy, piec następny. My jednak, w ciągu tygodnia mamy tyle spraw na głowie, że postanowiliśmy to w ten sposób rozwiązać i mogę tylko polecić. Wyjmujemy z zamrażalnika tyle kromek, ile potrzebujemy, tostujemy w tosterze i są jak świeżo upieczone. Chleb taki smakuje genialnie, można samemu decydować o rodzaju mąki i innych dodatkach. Zdecydowanie odradzam kupowanie mieszanek do chleba, bo znów nie mamy pewności, czy nam czegoś dziwnego po cichu nie domieszano. Najlepiej kupić mąkę, dodać pozostałe składniki i gotowe.
Chleb pełnoziarnisty z rozmarynem z automatu (uda się też bez)
Przepis podstawowy – szybki chleb włoski
300 ml letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 saszetka drożdży suszonych
jeżeli mamy możemy dodać pół torebki zakwasu, wtedy można zmniejszyć ilość drożdży o połowę
ok. 0,5 kg mąki pełnoziarnistej (u mnie jęczmienna, żytnia i nieco orkiszowej)
1 łyżeczka sproszkowanego rozmarynu
Wszystkie składniki umieścić w maszynie i włączyć program na pieczenie chleba pełnoziarnistego.
Jeżeli chcemy maszynę zaprogramować, żeby rozpoczęła pieczenie z opóźnieniem, na przykład wieczorem, aby chleb był gotowy na rano, pamiętajmy, żeby najpierw wlać składniki, mokre, na wierzch mąkę, a na sam wierzch drożdże i suszony zakwas. Ważne aby drożdże i zakwas nie miały kontaktu z płynami i zaczęły pracować dopiero w momencie, kiedy maszyna się uruchomi.
Jeżeli nie posiadamy automatu postępujemy następująco:
Wszystkie składniki oprócz mąki umieścić w dużej misce. Dodawać po trochu mąkę, mieszając wszystko drewnianą łyżką. Jak już będzie za ciężko, wyrabiać ręką, dosypywać mąki, aż powstanie gładkie ciasto, które nie będzie się kleiło. Powinno dać się uformować w miękką, spłaszczoną kulę. Można w razie potrzeby dodać więcej mąki, lub wody, gdyby ciasto wydawało się zbyt suche i kruszące. Powinno być elastyczne i dobrze wyrobione. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut.
Jeżeli mamy czas, możemy na kilka godzin pozostawić ciasto przykryte ściereczką w ciepłym miejscu. Jeżeli nie mamy czasu, umieszczamy od razu naszą kulę na blaszce i pieczemy ok. 45 minut przy temperaturze ok. 220 ˚C. (Piekarnik należy nagrzać wcześniej)
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2014/05/chleb-penoziarnisty-z-rozmarynem.html