Wykonanie
Ryż świetnie nadaje się do eksperymentowania, stanowi doskonałą bazę do różnych dań.W związku z konkursem u Violi postanowiłam wykreować coś prostego i na każdą okazję. Czy to macie gości i przy dłuższej pogawędce chcielibyście wspólnie coś pochrupać, czy też jako dodatek do sałatki, do pracy, w podróż – zastosowań jest wiele. Rewelacyjny sposób na wykorzystanie
ryżu, kiedy ugotuje Wam się za dużo na obiad, nie musicie wyrzucać, możecie przeistoczyć go w te oto
ciasteczka. W moim przepisie wykorzystałam
ryż Uncle Ben's, pełnoziarnisty, ale jeżeli nie lubicie pełnoziarnistego, możecie użyć do risotto. Zrobiłam dwa rodzaje
ciasteczek, różnią się nieco kolorem i smakiem, jedne są bardziej ostre, drugie mają nutę indyjską, obie wersje wyszły pyszne.Przepis bierze udział w konkursie:

(przepis autorski Mariola Streim)150 g
mąki150 g ugotowanego
ryżu Uncle Ben's (przed ugotowaniem 50 g) – u mnie pełnoziarnisty1
jajkosólprzyprawy do wersji ostrej: nieco kuminu, sporo
chilliprzyprawy do wersji indyjskiej:
kardamon, kumin,
kurkuma,
imbir, nieco
chilliUgotowany
ryż,
jajko i
mąkę wymieszać, aby powstała masa dająca się dobrze formować w małe
ciasteczka.Masa nie może być zbyt gęsta, aby później
ciastka nie były twarde. W razie potrzeby dodać nieco
mleka, lub, jeżeli masa jest za rzadka, dosypać więcej
mąki.Masę podzielić na dwie części, każdą z nich przyprawić inaczej. Można spróbować na surowo, czy smak nam odpowiada, czy też którejś z przypraw dodać więcej. Formować łyżką
ciasteczka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 20 minut przy temperaturze 180 ˚C. Podawać na ciepło lub na zimno, świetnie smakują z
sosem jogurtowym z dodatkiem
czosnku.