ßßß Cookit - przepis na Pikantne ciasteczka z ryżu Uncle Bens

Pikantne ciasteczka z ryżu Uncle Bens

nazwa

Składniki

Wykonanie

Ryż świetnie nadaje się do eksperymentowania, stanowi doskonałą bazę do różnych dań.
W związku z konkursem u Violi postanowiłam wykreować coś prostego i na każdą okazję. Czy to macie gości i przy dłuższej pogawędce chcielibyście wspólnie coś pochrupać, czy też jako dodatek do sałatki, do pracy, w podróż – zastosowań jest wiele. Rewelacyjny sposób na wykorzystanie ryżu, kiedy ugotuje Wam się za dużo na obiad, nie musicie wyrzucać, możecie przeistoczyć go w te oto ciasteczka. W moim przepisie wykorzystałam ryż Uncle Ben's, pełnoziarnisty, ale jeżeli nie lubicie pełnoziarnistego, możecie użyć do risotto. Zrobiłam dwa rodzaje ciasteczek, różnią się nieco kolorem i smakiem, jedne są bardziej ostre, drugie mają nutę indyjską, obie wersje wyszły pyszne.
Przepis bierze udział w konkursie:
(przepis autorski Mariola Streim)
150 g mąki
150 g ugotowanego ryżu Uncle Ben's (przed ugotowaniem 50 g) – u mnie pełnoziarnisty
1 jajko
sól
przyprawy do wersji ostrej: nieco kuminu, sporo chilli
przyprawy do wersji indyjskiej: kardamon, kumin, kurkuma, imbir, nieco chilli
Ugotowany ryż, jajko i mąkę wymieszać, aby powstała masa dająca się dobrze formować w małe ciasteczka.
Masa nie może być zbyt gęsta, aby później ciastka nie były twarde. W razie potrzeby dodać nieco mleka, lub, jeżeli masa jest za rzadka, dosypać więcej mąki.
Masę podzielić na dwie części, każdą z nich przyprawić inaczej. Można spróbować na surowo, czy smak nam odpowiada, czy też którejś z przypraw dodać więcej. Formować łyżką ciasteczka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 20 minut przy temperaturze 180 ˚C. Podawać na ciepło lub na zimno, świetnie smakują z sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2012/10/pikantne-ciasteczka-z-ryzu-uncle-bens.html