ßßß
(przepis autorski Mariola Streim)150 g mąki150 g ugotowanego ryżu Uncle Ben's (przed ugotowaniem 50 g) – u mnie pełnoziarnisty1 jajkosólprzyprawy do wersji ostrej: nieco kuminu, sporo chilliprzyprawy do wersji indyjskiej: kardamon, kumin, kurkuma, imbir, nieco chilliUgotowany ryż, jajko i mąkę wymieszać, aby powstała masa dająca się dobrze formować w małe ciasteczka.Masa nie może być zbyt gęsta, aby później ciastka nie były twarde. W razie potrzeby dodać nieco mleka, lub, jeżeli masa jest za rzadka, dosypać więcej mąki.Masę podzielić na dwie części, każdą z nich przyprawić inaczej. Można spróbować na surowo, czy smak nam odpowiada, czy też którejś z przypraw dodać więcej. Formować łyżką ciasteczka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 20 minut przy temperaturze 180 ˚C. Podawać na ciepło lub na zimno, świetnie smakują z sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku.