Wykonanie
Cześć =) Lane kluski, to bardzo tani, prosty i szybki do wykonania dodatek do wielu zup, ale mogą stanowić też osobną potrawę.Wielką zaletą lanych klusek, jest ich prostota. Nie wymagają one większych umiejętności, a w przypadku braku
makaronu - stanowią dla niego smaczną, a przede wszystkim szybką do wykonania alternatywę.
Potrzebne będą (na 4 talerze zupy):- 2
jajka- 4 czubate łyżeczki
mąki- szczypta
soliSposób wykonania:1)
Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy je.2) Następnie wsypujemy
mąkę i mieszamy.
Mąkę najlepiej wsypywać sukcesywnie. Ciasto powinno być dość gęste.
3) Następnie do gotującej się i osolonej
wody wlewamy łyżeczką ciasto.4) Gotujemy do momentu wypłynięcia klusek na powierzchnie, a później jeszcze przez 1 minutę.
5) Następnie przecedzamy i kluski są gotowe.Smacznego =)