Wykonanie
Pieczone gołąbki nie wpadną wprawdzie same go gąbki, ale warto zarezerwować sobie nieco czasu na ich przygotowanie, ich smak wynagrodzi Wasz trud.A propos trudu – trudne wcale nie są, wystarczy tylko poświęcić im nieco uwagi. Skoro ja (osoba początkująca, jeżeli chodzi o robienie gołąbków) sobie poradziłam, to i Wy dacie radę. Zachęcam do spróbowania.
Kapusty na targach teraz pełno, za grosze, więc danie jest jak najbardziej sezonowe.Przepis bierze udział w konkursie:

(przepis autorski Mariola Streim)1 główka
kapustykilka
pieczarek (ok. 250 g)1
cebula1
śmietana do zup i
sosówsos pomidorowyolejsól, nieco
chilliRyż ugotować według opisu na opakowaniu.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć z
olejem, na dużej patelni.
Pieczarki pokroić w kostkę, dołożyć do
cebuli i smażyć, aż
pieczarki przestaną puszczać sok. Dodać
przyprawy i jeszcze chwilę smażyć. Dodać
ryż, dolać połowę
śmietany, wszystko dobrze wymieszać. Masa powinna być lekko klejąca.Włożyć
kapustę do pustego garnka, dolać tyle
wody, aby
kapusta była prawie zalana, ale nie wylewała się z garnka. Wyjąć
kapustę,
wodę zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, zanurzyć powoli
kapustę i po kilku minutach zdejmować delikatnie po jednym, zewnętrznym liściu. W ten sposób przygotowane liście powinny być elastyczne, aby łatwo było je zginać. Jeżeli są jeszcze za sztywne, można umieścić je jeszcze na minutę do mikrofalówki, albo pogotować chwilę w wodzie, w której parzyła się
kapusta.Do każdego liścia włożyć łyżkę farszu i zwijać je w małe paczuszki. Układać na dnie formy żaroodpornej, tak, aby miały ciasno i nie mogły się rozwinąć. Zalać
sosem pomidorowym wymieszanym z drugą połową
śmietany, przykryć naczynie folią aluminiową i piec 1,5 godziny we wcześniej nagrzanym piekarniku przy temperaturze 200 ˚C.