ßßß
Osobiście nie przepadam za tradycyjną pomidorową, dlatego bardzo często przyrządzam krem. Krem z pomidorów świetnie smakuje zarówno zimą (wówczas robię go z pomidorów z puszki) jak i latem – przygotowany ze świeżych, polnych pomidorów smakuje wręcz wyśmienicie. Kremy przygotowuje się dość szybko dlatego jest to świetny pomysł na szybki obiad.Składniki:2 puszki pomidorów krojonych (lub 800g świeżych)1 mała cukinia1 duża cebula1 por3 ząbki czosnkuoliwa z oliwek1 łyżka koncentratu pomidorowego1 litr bulionu warzywnegogarść świeżej bazylii, sól, pieprzWykonanie:Warzywa umyć i obrać. Cebulę i czosnek poszatkować. Białą część pora drobno pokroić. Rozgrzać oliwę w rondlu i wrzucić na nią cebulę, czosnek, por. Podsmażyć ok. 5 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie należy dodać koncentrat pomidorowy i zamieszać. Podlać niewielką ilością bulionu. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu.Przygotować pomidory, jeśli są świeże. Sparzyć je wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Cukinię zetrzeć na grubej tarce. Do rondla dodać pomidory i cukinię. Dusić pod przykryciem 10 minut.Zalać warzywa bulionem, zagotować. Dodać garść posiekanej bazylii i doprawić do smaku solą, pieprzem i Zmiksować na krem.