ßßß Cookit - przepis na Krem z pomidorów

Krem z pomidorów

nazwa

Wykonanie

Osobiście nie przepadam za tradycyjną pomidorową, dlatego bardzo często przyrządzam krem. Krem z pomidorów świetnie smakuje zarówno zimą (wówczas robię go z pomidorów z puszki) jak i latem – przygotowany ze świeżych, polnych pomidorów smakuje wręcz wyśmienicie. Kremy przygotowuje się dość szybko dlatego jest to świetny pomysł na szybki obiad.
Składniki:
2 puszki pomidorów krojonych (lub 800g świeżych)
1 mała cukinia
1 duża cebula
1 por
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 litr bulionu warzywnego
garść świeżej bazylii, sól, pieprz
Wykonanie:
Warzywa umyć i obrać. Cebulę i czosnek poszatkować. Białą część pora drobno pokroić. Rozgrzać oliwę w rondlu i wrzucić na nią cebulę, czosnek, por. Podsmażyć ok. 5 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie należy dodać koncentrat pomidorowy i zamieszać. Podlać niewielką ilością bulionu. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu.
Przygotować pomidory, jeśli są świeże. Sparzyć je wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Cukinię zetrzeć na grubej tarce. Do rondla dodać pomidory i cukinię. Dusić pod przykryciem 10 minut.
Zalać warzywa bulionem, zagotować. Dodać garść posiekanej bazylii i doprawić do smaku solą, pieprzem i Zmiksować na krem.
Źródło:http://smakowisko.pl/krem-z-pomidorow