Wykonanie
Osobiście nie przepadam za tradycyjną
pomidorową, dlatego bardzo często przyrządzam krem. Krem z
pomidorów świetnie smakuje zarówno zimą (wówczas robię go z
pomidorów z puszki) jak i latem – przygotowany ze świeżych, polnych
pomidorów smakuje wręcz wyśmienicie. Kremy przygotowuje się dość szybko dlatego jest to świetny pomysł na szybki obiad.Składniki:2 puszki
pomidorów krojonych (lub 800g świeżych)1 mała
cukinia1 duża
cebula1
por3 ząbki
czosnkuoliwa z oliwek1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 litr
bulionu warzywnegogarść świeżej
bazylii,
sól,
pieprzWykonanie:Warzywa umyć i obrać.
Cebulę i
czosnek poszatkować. Białą część
pora drobno pokroić. Rozgrzać
oliwę w rondlu i wrzucić na nią
cebulę,
czosnek,
por. Podsmażyć ok. 5 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie należy dodać
koncentrat pomidorowy i zamieszać. Podlać niewielką ilością
bulionu. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu.Przygotować
pomidory, jeśli są świeże. Sparzyć je wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
Cukinię zetrzeć na grubej tarce. Do rondla dodać
pomidory i
cukinię. Dusić pod przykryciem 10 minut.Zalać
warzywa bulionem, zagotować. Dodać garść posiekanej
bazylii i doprawić do smaku
solą,
pieprzem i Zmiksować na krem.