ßßß
Dla tych, dla których piernik jest zbyt czasochłonnym i trudnym wypiekiem, a chcą poczuć w domu zapach piernika przygotowałam dziś korzenne cupcakes z kremem orzechowym. Małe, delikatne babeczki pachnące piernikiem i cynamonem, a na wierzchu puszysty krem z masła orzechowego. Idealne na przedświąteczne Christmas Party. Przepis na masę piernikową podpatrzyłam u Kwestii Smaku.Składniki, 18 sztuk:Masa piernikowa:120 g margaryny1/3 szklanki cukru1 łyżka miodu2 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej1 łyżka kawy zbożowej (np. Inki)1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 szklanki mleka1 jajko150 g (1 szklanka) mąki pszennejKrem:100 g miękkiej margaryny3 łyżki kremu z orzeszków ziemnych2 łyżeczki cukru pudruWykonanie:Masa piernikowa: W rondelku na małym ogniu roztopić margarynę, dodać cukier i podgrzewać przez około 2 minuty. Wciąż podgrzewając dodawać kolejno: miód, przyprawę korzenną lub piernikową, kawę zbożową i cynamon. Zdjąć z ognia i dodać najpierw sodę oczyszczoną, potem mleko, a na końcu jajko. Wszystko energicznie mieszać łyżką lub rózgą. Dodać mąkę i mieszać do czasu, aż w masie nie będzie grudek. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i każdą napełnić do połowy masą. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu babeczki ostudzić na kratce.Krem: Miękką margarynę pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać cukier puder i krem z orzeszków ziemnych. Ubijać mikserem przez około 5 minut aż masa będzie puszysta.Dekoracja: Na wystudzone babeczki za pomocą szprycy lub rękawa kuchennego wyłożyć miękki krem. Udekorować babeczki wg własnej inwencji.
