Wykonanie

Dla tych, dla których piernik jest zbyt czasochłonnym i trudnym wypiekiem, a chcą poczuć w domu zapach piernika przygotowałam dziś korzenne cupcakes z kremem
orzechowym. Małe, delikatne babeczki pachnące piernikiem i
cynamonem, a na wierzchu puszysty krem z
masła orzechowego. Idealne na przedświąteczne Christmas Party. Przepis na masę piernikową podpatrzyłam u Kwestii Smaku.Składniki, 18 sztuk:Masa piernikowa:120 g
margaryny1/3 szklanki
cukru1 łyżka
miodu2 łyżeczki
przyprawy korzennej lub piernikowej1 łyżka
kawy zbożowej (np. Inki)1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 szklanki
mleka1
jajko150 g (1 szklanka)
mąki pszennejKrem:100 g
miękkiej margaryny3 łyżki kremu z
orzeszków ziemnych2 łyżeczki
cukru pudruWykonanie:Masa piernikowa: W rondelku na małym ogniu roztopić
margarynę, dodać
cukier i podgrzewać przez około 2 minuty. Wciąż podgrzewając dodawać kolejno:
miód,
przyprawę korzenną lub piernikową,
kawę zbożową i
cynamon. Zdjąć z ognia i dodać najpierw
sodę oczyszczoną,
potem mleko, a na końcu
jajko. Wszystko energicznie mieszać łyżką lub rózgą. Dodać
mąkę i mieszać do czasu, aż w
masie nie będzie grudek. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i każdą napełnić do połowy masą. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu babeczki ostudzić na kratce.Krem:
Miękką margarynę pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać
cukier puder i krem z
orzeszków ziemnych. Ubijać mikserem przez około 5 minut aż masa będzie puszysta.Dekoracja: Na wystudzone babeczki za pomocą szprycy lub rękawa kuchennego wyłożyć miękki krem. Udekorować babeczki wg własnej inwencji.

