ßßß
Śledzie zalicza się do tłustych ryb, nie znaczy to jednak, że są bardzo kaloryczne – 100 g dostarcza tylko 160 kcal. Mają przy tym sporo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. W dodatku zawarty w nich kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Śledzie wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację. Pomysłów na to jak przyrządzić śledzie i co można z nimi zrobić jest co niemiara, dorzucam dziś dla Was kolejny przepis na śledzie. Tym razem jest to przepis na cytrynowo-ziołowe śledzie a’la matias w oleju.Składniki, na 1 litrowy słoik:1 kg śledzi a’la matiassok z 2 cytryn1 cytrynagarść ziół (rozmaryn, tymianek, melisa, mięta, estragon)pieprz młotkowanyolej rzepakowyWykonanie:Śledzie wypłukać 3 razy w lodowatej wodzie i zostawić je na całą noc w zimnej wodzie.Kolejnego dnia namoczone śledzie wyjąć z wody. Odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych. Pokroić na 4 lub 5 kawałków ( 2 cm).Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem, osuszyć i pokroić w plasterki. Następnie połowę plasterków przekroić jeszcze na pół. Zioła ( z dostępnej listy wybrać te, które lubimy) drobno posiekać. Pieprz utłuc w moździerzu lub skorzystać z kupionego młynka z pieprzem.Po przygotowaniu składników przystępujemy do układania śledzi w słoiku: Na dno słoika włożyć cały plaster cytryny, następnie warstwę śledzi, posypać śledzie pieprzem i dużą szczyptą ziół, polać 1 łyżką soku z cytryny, a na sam koniec na śledziach ułożyć 2 pół plasterki cytryny. Kolejną warstwę należy rozpocząć od śledzi i zgodnie z opisem układać warstwy w całym słoiku. Gdy zapełnimy słoik śledziami do 3/4 jego wysokości należy zalać śledzie olejem ( do wysokości ułożonych śledzi), a następnie docisnąć śledzie widelcem, aby olej wszedł we wszystkie wolne zakamarki. Dokończyć układanie warstw: śledzie-pieprz-zioła-plasterki cytryny-sok z cytryny. Po bokach słoika umieścić z każdej strony plasterki cytryny dla ozdoby ( śledzie mogą stanowić jadalny prezent bożonarodzeniowy). Całość dopełnić olejem, tak aby olej przykrył śledzie ( śledzie nie mogą wystawać poza olej). Słoik zamknąć i wstawić do lodówki na 48 godzin ( wg mnie najlepsze są gdy postoją 5-7 dni).