Wykonanie
Śledzie zalicza się do tłustych ryb, nie znaczy to jednak, że są bardzo kaloryczne – 100 g dostarcza tylko 160 kcal. Mają przy tym sporo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru
wody z organizmu. W dodatku zawarty w nich kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu.
Śledzie wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację. Pomysłów na to jak przyrządzić
śledzie i co można z nimi zrobić jest co niemiara, dorzucam dziś dla Was kolejny przepis na
śledzie. Tym razem jest to przepis na
cytrynowo-
ziołowe śledzie a’la
matias w
oleju.Składniki, na 1 litrowy słoik:1 kg
śledzi a’la
matiassok z 2
cytryn1
cytrynagarść
ziół (
rozmaryn,
tymianek,
melisa,
mięta,
estragon)
pieprz młotkowany
olej rzepakowyWykonanie:
Śledzie wypłukać 3
razy w lodowatej wodzie i zostawić je na całą noc w zimnej wodzie.Kolejnego dnia namoczone
śledzie wyjąć z
wody. Odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych. Pokroić na 4 lub 5 kawałków ( 2 cm).
Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem, osuszyć i pokroić w plasterki. Następnie połowę plasterków przekroić jeszcze na pół.
Zioła ( z dostępnej listy wybrać te, które lubimy) drobno posiekać.
Pieprz utłuc w moździerzu lub skorzystać z kupionego młynka z
pieprzem.Po przygotowaniu składników przystępujemy do układania
śledzi w słoiku: Na dno słoika włożyć cały plaster
cytryny, następnie warstwę
śledzi, posypać
śledzie pieprzem i dużą szczyptą
ziół, polać 1 łyżką
soku z cytryny, a na sam koniec na śledziach ułożyć 2 pół plasterki
cytryny. Kolejną warstwę należy rozpocząć od
śledzi i zgodnie z opisem układać warstwy w całym słoiku. Gdy zapełnimy słoik
śledziami do 3/4 jego wysokości należy zalać
śledzie olejem ( do wysokości ułożonych
śledzi), a następnie docisnąć
śledzie widelcem, aby
olej wszedł we wszystkie wolne zakamarki. Dokończyć układanie warstw:
śledzie-
pieprz-
zioła-plasterki
cytryny-
sok z cytryny. Po bokach słoika umieścić z każdej strony plasterki
cytryny dla ozdoby (
śledzie mogą stanowić jadalny prezent bożonarodzeniowy). Całość dopełnić
olejem, tak aby
olej przykrył
śledzie (
śledzie nie mogą wystawać poza
olej). Słoik zamknąć i wstawić do lodówki na 48 godzin ( wg mnie najlepsze są gdy postoją 5-7 dni).
