ßßß
Upiekłam ostatnio babeczki marchewkowe i okazały się strzałem w dziesiątkę. Dlatego dziś postanowiłam wypróbować ciasto marchewkowe i okazało się jeszcze lepsze od babeczek. Puszyste, lekko wilgotne, z dodatkiem chrupiących orzechów. Czuję, że będzie to jedno z moich ulubionych ciast. Zaniosę jej jutro do pracy, ciekawe czy chłopaki zgadną co to co ciacho. Zapraszam po przepis.Składniki:Składniki na ciasto na blaszkę do pieczenia o wymiarach około 25×36.1,5 szklanki startej marchewki1,5 szklanki mąki pszennej4 jajka1 szklanka oleju½ szklanki białego cukru½ szklanki brązowego cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka przyprawy do piernika1 opakowanie cukru wanilinowego1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich½ szklanki mielonych orzechów laskowychszczypta soliWykonanie:Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Orzechy posiekać na średniej wielkości kawałki ( nie na miazgę). Jajka, cukier oraz cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo po woli dolewać olej. Następnie do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną solą oraz przyprawami ( cynamonem i przyprawą do piernika). Powinno powstać gęste, lejące się ciasto. Na koniec dodać marchewkę, orzechy włoskie oraz mielone orzechy laskowe. Delikatnie połączyć wszystkie składniki.Blaszkę lub tortownicę do pieczenia ciasta wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenie. Przelać cisto do formy i wyrównać. Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu ciasto można polać stopioną czekoladą, posypać cukrem pudrem, lub pokryć kremem.
