Wykonanie

Upiekłam ostatnio babeczki
marchewkowe i okazały się strzałem w dziesiątkę. Dlatego dziś postanowiłam wypróbować ciasto
marchewkowe i okazało się jeszcze lepsze od babeczek. Puszyste, lekko wilgotne, z dodatkiem chrupiących
orzechów. Czuję, że będzie to jedno z moich ulubionych ciast. Zaniosę jej jutro do pracy, ciekawe czy chłopaki zgadną co to co ciacho. Zapraszam po przepis.Składniki:Składniki na ciasto na blaszkę do pieczenia o wymiarach około 25×36.1,5 szklanki startej
marchewki1,5 szklanki
mąki pszennej4
jajka1 szklanka
oleju½ szklanki
białego cukru½ szklanki
brązowego cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
przyprawy do piernika1 opakowanie
cukru wanilinowego1/2 szklanki siekanych
orzechów włoskich½ szklanki mielonych
orzechów laskowychszczypta
soliWykonanie:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Orzechy posiekać na średniej wielkości kawałki ( nie na miazgę).
Jajka,
cukier oraz
cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo po woli dolewać
olej. Następnie do masy dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
sodą oczyszczoną solą oraz
przyprawami (
cynamonem i
przyprawą do piernika). Powinno powstać gęste, lejące się ciasto. Na koniec dodać
marchewkę,
orzechy włoskie oraz mielone
orzechy laskowe. Delikatnie połączyć wszystkie składniki.Blaszkę lub tortownicę do pieczenia ciasta wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenie. Przelać cisto do formy i wyrównać. Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu ciasto można polać stopioną
czekoladą, posypać
cukrem pudrem, lub pokryć kremem.

