Wykonanie
Jabłeczniki to jedne z tych ciast, które lubią chyba wszyscy.
Jabłka to
owoce stosunkowo niedrogie i dostępne cały rok, więc można po nie sięgnąć w każdej chwili i bez większego wysiłku przygotować domowy deser dla rodzinki. W dodatku można go przygotować na setki różnych sposobów i przeróżnymi dodatkami, więc nigdy się nie nudzą ;)Ten jabłecznik upiekłam głownie ze względu na marcepan, którego zostało mi sporo po świętach. Co prawda nie ma go w tym cieście zbyt wiele, robi jednak ogromną różnicę w smaku. Ta cienka warstewka marcepanowej masy pokrywająca
jabłka nie tylko dosładza, ale też bardzo przyjemnie aromatyzuje całość.Samo ciasto jest mięciutkie i puszyste, z dodatkiem
soku cytrynowego, który nadaje mu lekkości. Na tym warstwa
jabłek,marcepanowa pianka i chrupiące
płatki migdałowe. Niebo w gębie :)Polecam :)*przepis z książki „Ciasta na każdą okazję”Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:200g miękkiego niesolonego
masła200g drobnego
cukru do wypieków3 łyżki
soku z cytryny4 duże
jajka300g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 kg
jabłekWarstwa marcepanowa:1 duże
jajko2 łyżki drobnego
cukru100g marcepanu1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka mielonego
cynamonuDodatkowo:
płatki migdałowe do posypaniaWykonanie:Zacznij od przygotowania ciasta.
Masło i
cukier utrzyj z
sokiem z cytryny, aż masa stanie się puszysta i jasna. Dodawaj po jednym
jajka, ucierając dokładnie po dodaniu każdego kolejnego. Gdy składniki połączą się, wsyp
mąkę oraz
proszek do pieczenia i mieszaj do masy.Ciasto przełóż do tortownicy wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką, wyrównaj.
Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w ósemki. Ułóż je ciasno na cieście.Na koniec przygotuj masę marcepanową. Marcepan utrzyj z
żółtkiem oraz dwiema łyżkami
cukru, aż wszystko dobrze się połączy.W drugiej misce ubij
białko z
mąką ziemniaczaną oraz
cynamonem. Dodaj trochę ubitej piany do masy marcepanowej i zmiksuj dokładnie. Następnie dodaj resztę i wymieszaj delikatnie szpatułką.Masę marcepanową wylej na
jabłka ułożone na cieście i posyp wszystko obficie
płatkami migdałowymi.Piecz w temperaturze 180°C przez około 40 – 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.Upieczone ciasto pozostaw przez kilka minut w blaszce, po czym wyjmij ostrożnie i przełóż na kratkę do wystudzenia.Smacznego :)