ßßß
 
            
         Jabłeczniki to jedne z tych ciast, które lubią chyba wszyscy. Jabłka to owoce stosunkowo niedrogie i dostępne cały rok, więc można po nie sięgnąć w każdej chwili i bez większego wysiłku przygotować domowy deser dla rodzinki. W dodatku można go przygotować na setki różnych sposobów i przeróżnymi dodatkami, więc nigdy się nie nudzą ;)Ten jabłecznik upiekłam głownie ze względu na marcepan, którego zostało mi sporo po świętach. Co prawda nie ma go w tym cieście zbyt wiele, robi jednak ogromną różnicę w smaku. Ta cienka warstewka marcepanowej masy pokrywająca jabłka nie tylko dosładza, ale też bardzo przyjemnie aromatyzuje całość.Samo ciasto jest mięciutkie i puszyste, z dodatkiem soku cytrynowego, który nadaje mu lekkości. Na tym warstwa jabłek,marcepanowa pianka i chrupiące płatki migdałowe. Niebo w gębie :)Polecam :)*przepis z książki „Ciasta na każdą okazję”Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:200g miękkiego niesolonego masła200g drobnego cukru do wypieków3 łyżki soku z cytryny4 duże jajka300g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 kg jabłekWarstwa marcepanowa:1 duże jajko2 łyżki drobnego cukru100g marcepanu1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka mielonego cynamonuDodatkowo:płatki migdałowe do posypaniaWykonanie:Zacznij od przygotowania ciasta.Masło i cukier utrzyj z sokiem z cytryny, aż masa stanie się puszysta i jasna. Dodawaj po jednym jajka, ucierając dokładnie po dodaniu każdego kolejnego. Gdy składniki połączą się, wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszaj do masy.Ciasto przełóż do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, wyrównaj.Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w ósemki. Ułóż je ciasno na cieście.Na koniec przygotuj masę marcepanową. Marcepan utrzyj z żółtkiem oraz dwiema łyżkami cukru, aż wszystko dobrze się połączy.W drugiej misce ubij białko z mąką ziemniaczaną oraz cynamonem. Dodaj trochę ubitej piany do masy marcepanowej i zmiksuj dokładnie. Następnie dodaj resztę i wymieszaj delikatnie szpatułką.Masę marcepanową wylej na jabłka ułożone na cieście i posyp wszystko obficie płatkami migdałowymi.Piecz w temperaturze 180°C przez około 40 – 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.Upieczone ciasto pozostaw przez kilka minut w blaszce, po czym wyjmij ostrożnie i przełóż na kratkę do wystudzenia.Smacznego :)
Jabłeczniki to jedne z tych ciast, które lubią chyba wszyscy. Jabłka to owoce stosunkowo niedrogie i dostępne cały rok, więc można po nie sięgnąć w każdej chwili i bez większego wysiłku przygotować domowy deser dla rodzinki. W dodatku można go przygotować na setki różnych sposobów i przeróżnymi dodatkami, więc nigdy się nie nudzą ;)Ten jabłecznik upiekłam głownie ze względu na marcepan, którego zostało mi sporo po świętach. Co prawda nie ma go w tym cieście zbyt wiele, robi jednak ogromną różnicę w smaku. Ta cienka warstewka marcepanowej masy pokrywająca jabłka nie tylko dosładza, ale też bardzo przyjemnie aromatyzuje całość.Samo ciasto jest mięciutkie i puszyste, z dodatkiem soku cytrynowego, który nadaje mu lekkości. Na tym warstwa jabłek,marcepanowa pianka i chrupiące płatki migdałowe. Niebo w gębie :)Polecam :)*przepis z książki „Ciasta na każdą okazję”Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:200g miękkiego niesolonego masła200g drobnego cukru do wypieków3 łyżki soku z cytryny4 duże jajka300g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 kg jabłekWarstwa marcepanowa:1 duże jajko2 łyżki drobnego cukru100g marcepanu1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka mielonego cynamonuDodatkowo:płatki migdałowe do posypaniaWykonanie:Zacznij od przygotowania ciasta.Masło i cukier utrzyj z sokiem z cytryny, aż masa stanie się puszysta i jasna. Dodawaj po jednym jajka, ucierając dokładnie po dodaniu każdego kolejnego. Gdy składniki połączą się, wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszaj do masy.Ciasto przełóż do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, wyrównaj.Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w ósemki. Ułóż je ciasno na cieście.Na koniec przygotuj masę marcepanową. Marcepan utrzyj z żółtkiem oraz dwiema łyżkami cukru, aż wszystko dobrze się połączy.W drugiej misce ubij białko z mąką ziemniaczaną oraz cynamonem. Dodaj trochę ubitej piany do masy marcepanowej i zmiksuj dokładnie. Następnie dodaj resztę i wymieszaj delikatnie szpatułką.Masę marcepanową wylej na jabłka ułożone na cieście i posyp wszystko obficie płatkami migdałowymi.Piecz w temperaturze 180°C przez około 40 – 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.Upieczone ciasto pozostaw przez kilka minut w blaszce, po czym wyjmij ostrożnie i przełóż na kratkę do wystudzenia.Smacznego :)