Wykonanie

W Irlandii czuć już zimę i choć śniegu nie widać, temperatura spadła znacznie i trawa w ogródku pokrywa się szronem. Zuzia zachwycona sprawdza zmarznięte roślinki i z utęsknieniem wypatruje śniegu, a ja powoli popadam w przedświąteczną panikę ;) Dobrze chociaż, że Piotrek ma często wolne na tygodniu i będziemy mogli zrobić przedświąteczne zakupy, unikając rozszalałych weekendowych tłumów :)Tymczasem jednak poza, jak dotąd niezbyt efektywnym, planowaniem zajmuję się głównie tym, co zawsze, czyli piekę i zjadam kolejne słodkości :))Tym razem zamierzam namówić Was na upieczenie wspaniałych
daktylowych mini ciast z przepisu Rachel Allen. Wiem, że często to powtarzam, ale one naprawdę są najlepsze – mięciutkie, wilgotne, rozpływające się w ustach. Do tego gęsty, kremowy sos
toffi, którego po prostu nie możecie pominąć. Niebo w gębie :))Całość możecie przygotować wcześniej i tylko lekko podgrzać przed podaniem, dzięki
czemu te maleństwa wspaniale sprawdzą się jako deser na rodzinnym obiedzie lub imprezie.Bardzo, bardzo, baaardzo polecam :)Składniki na 12 porcji:150g
daktyli bez pestek1 łyżeczka
sody oczyszczonej75g miękkiego niesolonego
masła100g drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka150g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaNa sos
toffi:125g niesolonego
masła125g ciemnego
cukru muscovado75ml
śmietany kremówkiWykonanie:
Daktyle posiekaj z grubsza i włóż do rondelka, po czym zalej 200ml
wody. Zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj
sodę. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Jajka roztrzep widelcem.
Masło utrzyj z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj stopniowo
jajka, cały czas miksując, aż wszystko się połączy.Przesiej do masy
maślano-jajecznej
mąkę oraz
proszek do pieczenia, dodaj przestudzone
daktyle wraz z całym płynem i wymieszaj dokładnie szpatułką.Masę przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 20 – 25 minut, aż ciasta wyrosną i nabiorą ciemnozłotego koloru.Przestudź na kratce.Podczas gdy ciasta stygną, przygotuj sos. Wszystkie składniki umieść w rondelku i zagotuj, mieszając od czasu do czasu, aż
cukier się rozpuści. Gotuj przez około 2 – 3 minuty, aż sos zgęstnieje (powinien oblepiać zanurzoną w nim łyżkę).Przed podaniem zdejmij papilotki z ciast, ułóż je na do góry nogami na talerzykach i polej jeszcze ciepłym sosem*.Smacznego :)




* Pozostały sos można przełożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika i przechowywać w lodówce przez maksymalnie 6 miesięcy.