ßßß Cookit - przepis na Indywidualne ciasta daktylowe z sosem toffi...

Indywidualne ciasta daktylowe z sosem toffi...

nazwa

Wykonanie

W Irlandii czuć już zimę i choć śniegu nie widać, temperatura spadła znacznie i trawa w ogródku pokrywa się szronem. Zuzia zachwycona sprawdza zmarznięte roślinki i z utęsknieniem wypatruje śniegu, a ja powoli popadam w przedświąteczną panikę ;) Dobrze chociaż, że Piotrek ma często wolne na tygodniu i będziemy mogli zrobić przedświąteczne zakupy, unikając rozszalałych weekendowych tłumów :)
Tymczasem jednak poza, jak dotąd niezbyt efektywnym, planowaniem zajmuję się głównie tym, co zawsze, czyli piekę i zjadam kolejne słodkości :))
Tym razem zamierzam namówić Was na upieczenie wspaniałych daktylowych mini ciast z przepisu Rachel Allen. Wiem, że często to powtarzam, ale one naprawdę są najlepsze – mięciutkie, wilgotne, rozpływające się w ustach. Do tego gęsty, kremowy sos toffi, którego po prostu nie możecie pominąć. Niebo w gębie :))
Całość możecie przygotować wcześniej i tylko lekko podgrzać przed podaniem, dzięki czemu te maleństwa wspaniale sprawdzą się jako deser na rodzinnym obiedzie lub imprezie.
Bardzo, bardzo, baaardzo polecam :)
Składniki na 12 porcji:
150g daktyli bez pestek
1 łyżeczka sody oczyszczonej
75g miękkiego niesolonego masła
100g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
150g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na sos toffi:
125g niesolonego masła
125g ciemnego cukru muscovado
75ml śmietany kremówki
Wykonanie:
Daktyle posiekaj z grubsza i włóż do rondelka, po czym zalej 200ml wody. Zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj sodę. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Jajka roztrzep widelcem. Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj stopniowo jajka, cały czas miksując, aż wszystko się połączy.
Przesiej do masy maślano-jajecznej mąkę oraz proszek do pieczenia, dodaj przestudzone daktyle wraz z całym płynem i wymieszaj dokładnie szpatułką.
Masę przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 20 – 25 minut, aż ciasta wyrosną i nabiorą ciemnozłotego koloru.
Przestudź na kratce.
Podczas gdy ciasta stygną, przygotuj sos. Wszystkie składniki umieść w rondelku i zagotuj, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Gotuj przez około 2 – 3 minuty, aż sos zgęstnieje (powinien oblepiać zanurzoną w nim łyżkę).
Przed podaniem zdejmij papilotki z ciast, ułóż je na do góry nogami na talerzykach i polej jeszcze ciepłym sosem*.
Smacznego :)
* Pozostały sos można przełożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika i przechowywać w lodówce przez maksymalnie 6 miesięcy.
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/11/24/indywidualne-ciasta-daktylowe-z-sosem-toffiindividual-date-cakes-with-sticky-toffee