Wykonanie

Namoura to bardzo popularne w krajach arabskich ciasto pieczone bez dodatku
mąki i jaj. Podawane bardziej jako rodzaj deseru, ze względu na specyficzną strukturę oraz dodatek
cukrowego syropu, który sprawia, że jest wyjątkowo słodkie i wilgotne. Pomysł na upieczenie go podsunął mi brat, który jadł je kiedyś u kolegi i bardzo zachwalał.Jak się okazuje istnieje kilka wersji tego ciasta i to, które dziś upiekłam różni się dość radykalnie od tego, które mój brat tak mi zachwalał. Był nieco zawiedziony, gdy odkrył ten fakt, więc zdecydowałam, że trzeba będzie podjąć wyzwanie i odtworzyć wypiek, który tak go zachwycił. Niemniej jednak uznałam, że tymczasem warto podzielić się z
Wami tym przepisem.Namoura jest, jak już wspomniałam,
ciastem bardzo słodkim. Ja ostatnio cierpię na przesyt słodkości (sama nie wierzę, że to piszę ;) ), więc mi osobiście nie do końca podeszło; muszę jednak przyznać, że ma w sobie to coś i z pewnością wielu Was do siebie przekona. Możecie być mile zaskoczeni.Polecam :)* przepis jest podstawową wersją tego, co udało mi się wyczytać o namourze w internecieSkładniki na kwadratową formę o
boku 20cm:2 szklanki
kaszy mannej1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
wiórków kokosowych1 łyżeczka
proszku do pieczenia200ml
kefiru200ml
oleju rzepakowegoDodatkowo na
syrop cukrowy:2 szklanki
cukru1 szklanka
wody1 łyżka
wody różanejWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Kaszę,
proszek do pieczenia,
cukier oraz
wiórki kokosowe wymieszaj.
Kefir roztrzep z
olejem i dodaj do suchych składników.Wszystko szybko wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz prze 30 – 35 minut (do zezłocenia).W tym czasie przygotuj
syrop gotując
wodę,
cukier oraz
wodę różaną na małym ogniu przez około 10 minut (aż
cukier się całkowicie rozpuści, a część
wody odparuje). Przestudź.Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto pokrój w formie na nieduże kawałki i zalej
syropem z
wodą różaną.Smacznego :)