ßßß Cookit - przepis na Namoura – arabskie ciasto z kaszy mannej…

Namoura – arabskie ciasto z kaszy mannej…

nazwa

Wykonanie

Namoura to bardzo popularne w krajach arabskich ciasto pieczone bez dodatku mąki i jaj. Podawane bardziej jako rodzaj deseru, ze względu na specyficzną strukturę oraz dodatek cukrowego syropu, który sprawia, że jest wyjątkowo słodkie i wilgotne. Pomysł na upieczenie go podsunął mi brat, który jadł je kiedyś u kolegi i bardzo zachwalał.
Jak się okazuje istnieje kilka wersji tego ciasta i to, które dziś upiekłam różni się dość radykalnie od tego, które mój brat tak mi zachwalał. Był nieco zawiedziony, gdy odkrył ten fakt, więc zdecydowałam, że trzeba będzie podjąć wyzwanie i odtworzyć wypiek, który tak go zachwycił. Niemniej jednak uznałam, że tymczasem warto podzielić się z Wami tym przepisem.
Namoura jest, jak już wspomniałam, ciastem bardzo słodkim. Ja ostatnio cierpię na przesyt słodkości (sama nie wierzę, że to piszę ;) ), więc mi osobiście nie do końca podeszło; muszę jednak przyznać, że ma w sobie to coś i z pewnością wielu Was do siebie przekona. Możecie być mile zaskoczeni.
Polecam :)
* przepis jest podstawową wersją tego, co udało mi się wyczytać o namourze w internecie
Składniki na kwadratową formę o boku 20cm:
2 szklanki kaszy mannej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200ml kefiru
200ml oleju rzepakowego
Dodatkowo na syrop cukrowy:
2 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 łyżka wody różanej
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Kaszę, proszek do pieczenia, cukier oraz wiórki kokosowe wymieszaj.
Kefir roztrzep z olejem i dodaj do suchych składników.
Wszystko szybko wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz prze 30 – 35 minut (do zezłocenia).
W tym czasie przygotuj syrop gotując wodę, cukier oraz wodę różaną na małym ogniu przez około 10 minut (aż cukier się całkowicie rozpuści, a część wody odparuje). Przestudź.
Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto pokrój w formie na nieduże kawałki i zalej syropem z wodą różaną.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/04/08/namura-arabskie-ciasto-z-kaszy-mannej