ßßß Cookit - przepis na Gofry czekoladowe z belgijską czekoladą

Gofry czekoladowe z belgijską czekoladą

nazwa

Wykonanie

GOFRY CZEKOLADOWE
Potrzebne będą:
85g masła
150g gorzkiej czekolady
375 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
0,5 łyżeczki zmielonych goździków
285g mąki
2 łyżki cukru
25g kakao w proszku
0,5 łyżeczki soli
7g suszonych drożdży
3 jajka
Roztapiamy masło razem z 50g czekolady. Zdejmujemy z ognia, dolewamy mleko i mieszamy. Dodajemy wanilię, mleko i pozostałą część drobno posiekanej czekolady.
Mąkę, cukier, kakao, sól i drożdże mieszamy w misce. Dodajemy czekoladową masę oraz żółtka jaj i miksujemy do uzyskania gęstego gładkiego ciasta. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na godzinę. Przed upływem godziny rozpoczynamy ubijanie 3 schłodzonych białek na sztywną pianę. Pianę dodajemy do ciasta delikatnie mieszając.
Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy olejem przy użyciu pędzelka. Następnie przy pomocy chochli do zupy nakładamy porcję ciasta i smażymy gofry.
Należy pilnować, aby się nie przypaliły, ja musiałam wyciągać je z gofrownicy przed wyznaczonym końcem pieczenia (zanim zgasła kontrolka termostatu). Z przygotowanej porcji ciasta wychodzi 8-10 gofrów. Gofry zgodnie z naszymi preferencjami można podawać z cukrem pudrem, owocami, konfiturą lub bitą śmietaną.
Źródło:http://www.moimzdaniem.be/2014/04/gofry-czekoladowe-z-belgijska-czekolada.html