Wykonanie
GOFRY
CZEKOLADOWEPotrzebne będą:85g
masła150g
gorzkiej czekolady375 ml
mleka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii0,5 łyżeczki zmielonych
goździków285g
mąki2 łyżki
cukru25g
kakao w proszku0,5 łyżeczki
soli7g
suszonych drożdży3
jajkaRoztapiamy
masło razem z 50g
czekolady. Zdejmujemy z ognia, dolewamy
mleko i mieszamy. Dodajemy
wanilię,
mleko i pozostałą część drobno posiekanej
czekolady.
Mąkę,
cukier,
kakao,
sól i
drożdże mieszamy w misce. Dodajemy
czekoladową masę oraz
żółtka jaj i miksujemy do uzyskania gęstego gładkiego ciasta. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na godzinę. Przed upływem godziny rozpoczynamy ubijanie 3 schłodzonych
białek na sztywną pianę. Pianę dodajemy do ciasta delikatnie mieszając.Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy
olejem przy użyciu pędzelka. Następnie przy pomocy chochli do zupy nakładamy porcję ciasta i smażymy gofry.Należy pilnować, aby się nie przypaliły, ja musiałam wyciągać je z gofrownicy przed wyznaczonym końcem pieczenia (zanim zgasła kontrolka termostatu). Z przygotowanej porcji ciasta wychodzi 8-10 gofrów. Gofry zgodnie z naszymi preferencjami można podawać z
cukrem pudrem,
owocami,
konfiturą lub
bitą śmietaną.