ßßß

GOFRY CZEKOLADOWEPotrzebne będą:85g masła150g gorzkiej czekolady375 ml mleka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii0,5 łyżeczki zmielonych goździków285g mąki2 łyżki cukru25g kakao w proszku0,5 łyżeczki soli7g suszonych drożdży3 jajkaRoztapiamy masło razem z 50g czekolady. Zdejmujemy z ognia, dolewamy mleko i mieszamy. Dodajemy wanilię, mleko i pozostałą część drobno posiekanej czekolady.Mąkę, cukier, kakao, sól i drożdże mieszamy w misce. Dodajemy czekoladową masę oraz żółtka jaj i miksujemy do uzyskania gęstego gładkiego ciasta. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na godzinę. Przed upływem godziny rozpoczynamy ubijanie 3 schłodzonych białek na sztywną pianę. Pianę dodajemy do ciasta delikatnie mieszając.Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy olejem przy użyciu pędzelka. Następnie przy pomocy chochli do zupy nakładamy porcję ciasta i smażymy gofry.Należy pilnować, aby się nie przypaliły, ja musiałam wyciągać je z gofrownicy przed wyznaczonym końcem pieczenia (zanim zgasła kontrolka termostatu). Z przygotowanej porcji ciasta wychodzi 8-10 gofrów. Gofry zgodnie z naszymi preferencjami można podawać z cukrem pudrem, owocami, konfiturą lub bitą śmietaną.