Wykonanie
Kto lubi
cukinię ręka do góry!! Las rąk widzę!!Bardzo lubię
cukinię ale często miałam problem co zrobić z taką przerośniętą, która od czasu do czasu schowała się u mnie na działce. Znalazłam prostu i szybki sposóbPotrzebne składniki:500 g
mięsa mielonego,1
cebula,100 g
żółtego sera,2-3
jajka,2 łyżki
śmietany,1 łyżka
mąki,1 łyżka
oliwy lub
oleju,
kostka rosołowa warzywnasól,
pieprz, ulubione
zioła.
Cukinię obieramy ze skórki, kroimy w plastry grubości 1,5 cm, następnie usuwamy pestki, uważająć aby nie uszkodzić warstwy miąższu. Tak przygotowaną
cukinię obgotowujemy do miękkości we wrzątku z dodatkiem
kostki rosołowej warzywnej.W tym samym czasie na łyżce
oleju przesmażamy
cebulkę i
mięso mielone, doprawiamy wg upodobań.
Cukinię układamy na wytłuszczonej blasze, w każdą dziurkę po wyciętych pestkach wkładamy
mięso mielone, które
potem posypujemy
startym serem.
Jajka mieszamy ze
śmietaną,
mąką i
przyprawami, wylewamy na blachę w "przerwy"
między krążkami
cukinii.Zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni
