Wykonanie

Dla mnie tarty z
owocami to jeden z najlepszych sposobów na wykorzystanie
owocowego urodzaju w sezonie letnim. Poza nim zresztą też, jeśli ma się możliwość skorzystania z
mrożonych owoców. Niestety kupowane w zimie mrożonki są dość drogie, dlatego najlepiej kupować
owoce w lecie, gdy są tanie i mrozić, mrozić, mrozić, ile zamrażarka pomieści. Do tej tarty, zamiast
wiśni, można spokojnie użyć
borówek,
czereśni,
malin, albo wymieszać ze sobą kilka rodzajów
owoców. Jeśli jednak zdecydujecie się na coś innego niż
wiśnie, zmniejszcie o połowę ilość
cukru dodawanego do
owoców –
wiśnie są dość kwaśne i spora ilość
cukru jest niezbędna (przynajmniej dla mnie), inne
owoce zdecydowanie nie potrzebują go aż tyle.Co nam będzie potrzebne : (używałam formy silikonowej o średnicy 25 cm, wysokość 3 cm)Ciasto kruche:(składniki podane są na ilość ciasta wystarczającą na spód i na wierzch, jeśli chcecie
mieć tarte z samym
spodem i
owocami nieprzykrytymni
ciastem na wierzchu, zmniejszcie ilość składników o połowę)Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!– 260g
masła (ok. 1 i 1/4 kostki)– 350g
mąki (ok. 2 szklanki i 2 łyżki)– 70 ml
mleka (4 i 1/2 łyżki stołowej)– 2
żółtka– 1 i 1/2 łyżeczki
cukru pudru– szczypta
soli– kilka łyżek
bułki tartej do podsypania ciasta– surowa
fasola do obciążenia ciastaNadzienie:–
wiśnie bez pestek, ile się zmieści:) (mi wyszedł prawie kilogram)– 1 szklanka
cukru pudru (
tarta wychodzi dosyć kwaśna, więc jeśli ktoś woli słodsze desery może dodać więcej
cukru)– 3 łyżki
mąki ziemniaczanej– 2
białka do ubicia piany

Przygotowanie:składniki na ciasto zagniatamy, gotowe ciasto dzielimy na połowę, każdą część wkładamy do woreczka foliowego, albo zawijamy w folie spożywczą i jedna z nich wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażarki na ok 2 godzinypo tym czasie wyjmujemy część, która chłodziła się w lodówce i rozwałkowujemy na koło o grubości ok 3 mmprzekładamy do okrągłej formy, nadmiar ciasta wystający poza foremkę odcinamy; jeśli używamy zwykłej foremki trzeba ja wcześniej natłuścić
masłem i posypać lekko
bułką tartą, w przypadku formy silikonowej nie jest to potrzebnerozgrzewamy piekarnik do 200ºCciasto nakłuwamy gęsto widelcem, wysypujemy na niego ziarna
fasoli, żeby obciążyć ciasto (jeśli tego nie zrobimy, w czasie pieczenia boki ciasta „zjadą” na dno foremki) i wkładamy do piekarnika na kilka minut, żeby ciasto lekko się podpiekło (ok. 7-10 min, będzie widać, że ciasto przestaje się robić surowe) w czasie kiedy ciasto się podpieka przygotowujemy
wiśnie: do miski przesypujemy wydrylowane
wiśnie, dodajemy
cukier i
mąkę ziemniaczaną i mieszamy aż składniki się połączą i nie będzie grudek
mąki ani
cukrupodpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy
fasolę (uwaga, żeby się nie poparzyć!!!) i na spód sypiemy kilka łyżek
bułki tartej (ok 3-4),
bułka tarta wchłonie nadmiar soku z
owocówzwiększamy temperaturę piekarnika do 220ºC z
białek z dodatkiem 1 łyżki
cukru pudru ubijamy pianę na przygotowane wcześniej ciasto wykładamy
owoce, na
owoce łyżką nakładamy ubitą pianę z
białekwyjmujemy resztę ciasta z zamrażarki i ścieramy na tartce o grubych oczkach (ja ścieram tylko połowę ciasta, resztę wkładam z powrotem do zamrażarki i następnym razem zagniatam ciasto tylko na sam spód tarty)starte ciasto rozkładamy równomiernie na tarcietartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220ºC, zmniejszamy temperaturę do 200ºC i pieczemy ok. 25-30 min, aż ciasto się ładnie i równomiernie zarumienipo wyjęciu studzimy w formie, jak wystygnie posypujemy jeszcze
cukrem pudremSmacznego!

KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments