Wykonanie

Super prosty sposób na obłędnie pyszny deser ze
śliwkami (lub innymi
owocami na które macie akurat ochotę). Wystarczy podsmażyć
owoce, dodać odrobinę
cukru i swoich ulubionych przypraw, a
potem dodawać bez ograniczeń do
lodów, ciast czy nawet
kaszy jaglanej. Tu nie ma się co rozpisywać tylko od razu brać się do smażenia
śliwek:)Co nam będzie potrzebne:- kilka
śliwek- 1-2
brzoskwinie lub
nektarynki- 1 łyżka
cukru (lub więcej jeśli ktoś woli słodszy mus)- 1 łyżeczka
cynamonu, 1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej, szczypta
kardamonu- 2 łyżeczki
masła-
lody, ulubione ciacho lub
kasza jaglana :)



Przygotowanie:
owoce myjemy, wyjmujemy pestki (kroimy najpierw na połowę, połówki chwytamy i przekręcamy w przeciwne strony, wyjmujemy pestkę z połówki, w której została)kroimy
owoce na niezbyt cienkie plastry na patelni roztapiamy
masło, dodajemy
cukier i
przyprawy, podsmażamy chwilkę aż zacznie się pienićdo
masła z
przyprawami dodajemy pokrojone
owoce i smażymy tak długo, aż
owoce puszcza sok i
zrobi się gęsty soskarmelizowane
owoce przekładamy na talerz lub do miseczki, podajemy z
lodami,
ciastem lub
kaszą jaglaną, świetnie smakują też jako samodzielny smakołykPS. Do smażących się
owoców można dodać trochę
musli (najlepiej crunchy),
zrobi się z niego smaczna niby-kruszonka:)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments→←