Wykonanie
Najlepsza do kotletów i mielonych, razem z młodymi
ziemniakami z
koperkiem to właściwie kwintesencja polskiego obiadu. Taka duszona
kapusta jest najsmaczniejsza, kiedy robimy ja z
młodej kapusty – jest wtedy bardziej delikatna i nie trzeba jej tak długo gotować, żeby zmiękła. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby robić ją też ze „starej”
kapusty i cieszyć się smakiem przez cały rok.Co nam będzie potrzebne:– pół główki
białej kapusty– 2 łyżki
masła– 2 łyżki
mąki–
przyprawy:
pieprz,
sól,
ocet,
cukier,
maggi, posiekany
koperekPrzygotowanie:od
kapusty oddzielamy wierzchnie liście, myjemy, kroimy na połowę i dalej na wiórki, tak jak pokazane na zdjęciuwkładamy do dużego naczynia i zalewamy zimną
wodą, żeby jeszcze dokładnie wypłukać piasek i inne zabrudzeniaprzekładamy
kapustę do garnka i zalewamy zimną
wodą, mniej więcej tyle, żeby lekko zakryła
kapustę, dodajemy 1 łyżeczkę
solipodgrzewamy do momentu zagotowania
wody; gdy
woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 min, aż
kapusta będzie miękka z ugotowanej
kapusty odlewamy nadmiar
wody –
wody musi zostać mniej więcej tyle, żeby znajdowało się w niej ok. 1/4
kapusty (jeśli wylejecie całą
wodę kapusta będzie sucha)następnym i najtrudniejszym zadaniem jest zrobienie zasmażki; dla ułatwienia podaje linka do filmiku, na którym pokazano jak to zrobić, podam wam jednak swoje proporcje i sposób: 2 łyżki
masła lub
margaryny, 2 łyżki
mąki, a
wodę bierzemy tą, która została w
kapuście (ok 2 chochelki do zupy) -> a tutaj film instruktażowygotową zasmażkę dodajemy do
kapusty i dokładnie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki; jeśli
kapusta okaże się zbyt gęsta można dolać trochę
wody, jeśli będzie zbyt rzadka można dorobić nieco więcej zasmażkino i teraz najcięższa sprawa – przyprawienie
kapusty:) znowu jest to bardzo indywidualna sprawa i trudno mi podać dokładne proporcje, ale zacznijcie od dodania 2 łyżeczek
octu, 2 łyżeczek
cukru, 2 łyżeczek
maggi, pół łyżeczki
pieprzu i dokładnie wymieszajcie, po czym spróbujcie – jeśli smak jeszcze Wam nie odpowiada dodawajcie po kolei odrobinę każdej z przypraw i próbujcie tak długo, aż osiągniecie pożądany smakKomentarzecommentsPowered by Facebook Comments