Wykonanie

Te grzanki naprawdę są warte wypróbowania. Takie same robiła mi moja Mama kiedy byłam mała, może więc dlatego mam do nich taki sentyment. Nie wiem skąd Mama wyczaiła na nie przepis, może wymyśliła go sama, ale ten smak towarzyszy mi do dzisiaj i wciąż kiedy mam ochotę na coś specjalnego przygotowuję właśnie te grzanki. Świetnie działa tu dodatek
ogórka kiszonego i świeżo mielonego
pieprzu, które w połączeniu ze słodkim
ketchupem tworzą bardzo fajną, słodko-kwaśną mieszankę smaków. Jak dla mnie idealny pomysł na śniadanie w leniwą niedzielę, kiedy nie trzeba się nigdzie spieszyć i można spokojnie zajadać się pysznościami.Co nam będzie potrzebne: (na 4 grzanki)- 2 dowolne
bułki- 4 płaskie łyżeczki
przecieru pomidorowego-
serek topiony, najlepiej
śmietankowy, bez dodatków w postaci
szynki,
ziół itd.- 4 plasterki dobrej
szynki lub
kiełbasy np. krakowskiej- 4 dość grube plastry
żółtego sera- kilka plasterków
kiszonego ogórka- świeżo mielony
pieprz-
ketchup do smakuPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC
Bułki kroimy na połówki, każdą połówkę smarujemy 1 łyżeczką
przecieru pomidorowego i posypujemy świeżo mielonym
pieprzem (ilość
pieprzu zależy od Waszych upodobań, nie dawajcie zbyt dużo jeśli nie lubicie pikantnych dań)Następnie połówki smarujemy niewielką warstwą
serka topionego, kładziemy plaster
szynki lub
kiełbasy, kilka plasterków
kiszonego ogórka, przykrywamy wszystko plastrem
sera i znowu posypujemy mielonym
pieprzemNa koniec dodajemy kilka kropel
ketchupuGrzanki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy kilka minut, aż
ser się roztopi a
bułka lekko przyrumieniI jak Wam się podoba taka nietypowa grzanka na śniadanie?

KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments→←