Wykonanie
« Świeże
trufle – najdroższe
grzyby świata. Co z nich zrobić?Iłża. Zamek. Elektrownia wiatrowa. Fotospacer. »Wiem, że lubcie moje tarty, a tak dawno żadnej nie przygotowywałam. Wreszcie zdobyłam świeże
kurki i…Składniki–
pierś z kurczaka– 150 g
kurek– 50 g
sera gorgonzola– ząbek
czosnku– łyżeczka
rozmarynu– łyżeczka
soli– pół łyżeczki
pieprzu– 200 ml
śmietanki– 2
jajka–
olej do smażenia– łyżka
masłaCiasto– 1-2 szklanki
mąki–
jajko– 1/3 kostki miękkiego
masła– szczypta
soliZagniatamy dokładnie ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na
oleju podsmażamy posiekany
czosnek, dodajemy do niego łyżeczkę
rozmarynu, szklimy i wrzucamy na patelnie pokrojonego w kawałki
kurczaka. Dodajemy
sól oraz
pieprz. Kiedy
mięso się podsmaży, przekładamy do dowolnego naczynia, a na tej samej patelni rozpuszczamy łyżkę
masła – podsmażamy oczyszczone i pokrojone
kurki.Ciasto wyjmujemy z lodówki oraz oblepiamy nim formę do tarty, nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika, aby się lekko zrumieniło. Następnie nakładamy na nie
kurczaka oraz
kurki. Całość zalewamy
śmietanką wymieszaną z
jajkami oraz nakładamy na tartę kawałki
sera gorgonzola. Pieczemy około 30 minut, to ścięcia
śmietanki. Smacznego!