ßßß Cookit - przepis na Tarta z kurkami, kurczakiem i serem gorgonzola

Tarta z kurkami, kurczakiem i serem gorgonzola

Wykonanie

« Świeże trufle – najdroższe grzyby świata. Co z nich zrobić?
Iłża. Zamek. Elektrownia wiatrowa. Fotospacer. »
Wiem, że lubcie moje tarty, a tak dawno żadnej nie przygotowywałam. Wreszcie zdobyłam świeże kurki i…
Składniki
pierś z kurczaka
– 150 g kurek
– 50 g sera gorgonzola
– ząbek czosnku
– łyżeczka rozmarynu
– łyżeczka soli
– pół łyżeczki pieprzu
– 200 ml śmietanki
– 2 jajka
olej do smażenia
– łyżka masła
Ciasto
– 1-2 szklanki mąki
jajko
– 1/3 kostki miękkiego masła
– szczypta soli
Zagniatamy dokładnie ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na oleju podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy do niego łyżeczkę rozmarynu, szklimy i wrzucamy na patelnie pokrojonego w kawałki kurczaka. Dodajemy sól oraz pieprz. Kiedy mięso się podsmaży, przekładamy do dowolnego naczynia, a na tej samej patelni rozpuszczamy łyżkę masła – podsmażamy oczyszczone i pokrojone kurki.
Ciasto wyjmujemy z lodówki oraz oblepiamy nim formę do tarty, nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika, aby się lekko zrumieniło. Następnie nakładamy na nie kurczaka oraz kurki. Całość zalewamy śmietanką wymieszaną z jajkami oraz nakładamy na tartę kawałki sera gorgonzola. Pieczemy około 30 minut, to ścięcia śmietanki. Smacznego!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2015/08/tarta-z-kurkami-kurczakiem-i-serem-gorgonzola