ßßß Cookit - przepis na Sałatka z truskawkami i polędwiczką wieprzową

Sałatka z truskawkami i polędwiczką wieprzową

nazwa

Wykonanie

« Mazury, Głodowo, Gościniec
Koktajl arbuzowyalkoholowy »
Sezon na truskawki jeszcze trwa, dlatego warto wykorzystać ten cudowny okres. Jedynym problemem jest znalezienie odpowiednich produktów. W tym roku tylko jeden raz trafiłam na prawdziwie słodkie truskawki prosto z pola. Chociaż marzę o tym, aby za parę lat mieć swój własny ogródek, w którym będę doglądać plantacji codziennie 😉
Składniki
szpinak
truskawki
ser mozzarella
– polędwiczka wieprzowa
orzechy nerkowca
sól, pieprz
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
Polędwiczkę wieprzową smarujemy oliwą i obsypujemy z każdej strony obficie solą i pieprzem. Po około 15 minutach rozgrzewamy dobrze patelnie i smażymy mięso z każdej strony do zrumienienia. Po tym czasie wkładamy polędwicę do piekarnika na 10 minut. Kiedy już ją wymiemy, należy oeczekać kilka minut, aby mieso doszło – nie kroić od razu po wyjęciu z piekarnika.
Myjemy szpinak, kroimy mozzarellę, truskawki, siekamy orzechy nerkowca i kroimy mięso. Wszystko układamy na talerzu, mieszamy. Polewamy octem balsamicznym wymieszanym z oliwą, jednak wydaje mi się, że w towarzystwie sosu musztardowo-miodowego to połączenie spisałoby się doskonale. Przepis znajdziecie tutaj
Smacznego!
Jeżeli zrobisz tę sałatkę konicznie zrób zdjęcie i dodaj je pod wpisem!
Dzięki!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2014/06/salatka-z-truskawkami-i-poledwiczka-wieprzowa