Wykonanie
Scroll down for EnglishDziś chciałabym Wam zaproponować jedną z najprostszych sałatek w moim repertuarze.
Sałatka prosta w wykonaniu i bardzo pyszna. Kto nie próbował połączenia
szpinaku z
boczkiem i
parmezanem, koniecznie musi spróbować. Takie połączenie to istny raj na ziemi.Zapraszam ;-)

Składniki dla 6 osób:180 g świeżego, młodego
szpinaku400 g
boczku100 g
Parmezanu2 łyżki
octu balsamicznego6 łyżek
oliwysól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Myjemy
szpinak i osuszamy.
Boczek smażymy na patelni bez użycia
oliwy, aż będzie chrupiący, od 3 do 4 minut. Osuszamy na papierowych ręcznikach.
Ser parmigiano kroimy na scaglie.
Olej mieszamy dokładnie z
octem, doprawiamy
solą i
pieprzem. Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki.
Sałatkę polewamy dressingiem. Mieszamy dokładnie i podajemy natychmiast.Warto wiedzieć!Ja podaje tą
sałatkę na przystawkę, dla każdego gościa na osobnym talerzu.Taka
sałatka, jak w przypadku każdej sałatki najlepsza jest świeża i sprężysta, musimy zatem pamiętać, że po wymieszaniu z sosem powinna być od razu podawana. Ja do tej sałatki używam glassa di
aceto balasmico, czyli gęsty krem z
octu balsamicznego. Oczywiście jeśli uda Wam się znaleźć go w Polsce. W tym przypadku dodaje 3 łyżki zamiast 2 łyżki
octu balsamicznego.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionQuick salad with baby spinachIngredients for 6 people:180 g of fresh baby spinach400 g bacon100 g
Parmesan cheese2 tablespoons balsamic vinegar6 tablespoons
olive oilsalt and pepper to tastePreparation:Wash spinach and dry. Fry the bacon in a frying pan without oil until it is crispy, 3 to 4 minutes. Cut
parmesan cheese into flakes.The oil mix thoroughly with vinegar, season with salt and pepper. To a large bowl add all the ingredients.
Pour dressing over salad. Mix thoroughly and
serve immediately.