Wykonanie
« Pieczony
łosoś na kanapkiBabeczki z
bułki tartej z powidłami »Zostały mi
pomarańcze i… wyczarowałam dodatek do
herbaty. Cudownie rozgrzewający.

Składniki–
pomarańcze–
cukier–
miód–
woda–
goździki– kora
cynamonu– rum/wódka – chociaż możemy zrobić bez
alkoholuSłoiki i
pomarańcze wyparzamy. Następnie
owoce kroimy w plastry. Wkładamy do słoików dość ściśle,
między plastry dodajemy także
goździki i
cynamon.Do garnka wlewamy
wodę i wsypujemy
cukier (filiżanka
cukru na dwie filiżanki
wody), gotujemy. Kiedy
cukier zupełnie się rozpuści zalewamy słoiczki do pełna. W przypadku
owoców z
alkoholem, nalewamy do połowy i dopełniamy wódką/rumem. Do każdego słoiczka dodajemy także po łyżeczce
miodu. Zakręcamy słoiki. Odstawiamy na około 2 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.P.S. Można spróbować wcześniej, jednak nie będą tak aromatyczne.Dokładne proporcje i lepsze zdjęcia dodam w weekend – produkcja będzie wrzećCiao!