ßßß Cookit - przepis na Pomarańcze do herbaty

Pomarańcze do herbaty

nazwa

Wykonanie

« Pieczony łosoś na kanapki
Babeczki z bułki tartej z powidłami »
Zostały mi pomarańcze i… wyczarowałam dodatek do herbaty. Cudownie rozgrzewający.
Składniki
pomarańcze
cukier
miód
woda
goździki
– kora cynamonu
– rum/wódka – chociaż możemy zrobić bez alkoholu
Słoiki i pomarańcze wyparzamy. Następnie owoce kroimy w plastry. Wkładamy do słoików dość ściśle, między plastry dodajemy także goździki i cynamon.
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier (filiżanka cukru na dwie filiżanki wody), gotujemy. Kiedy cukier zupełnie się rozpuści zalewamy słoiczki do pełna. W przypadku owoców z alkoholem, nalewamy do połowy i dopełniamy wódką/rumem. Do każdego słoiczka dodajemy także po łyżeczce miodu. Zakręcamy słoiki. Odstawiamy na około 2 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.
P.S. Można spróbować wcześniej, jednak nie będą tak aromatyczne.
Dokładne proporcje i lepsze zdjęcia dodam w weekend – produkcja będzie wrzeć
Ciao!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2014/01/pomarancze-do-herbaty