ßßß Cookit - przepis na Rogaliki Pani Helenki z konfiturą bananową

Rogaliki Pani Helenki z konfiturą bananową

nazwa

Wykonanie

« Food Blogger Fest #3
Nadziewane brzoskwinie »
Nie lubię jesieni choćby dlatego, że nie mam odpowiedniego światła do robienia zdjęć. Szaro, ponuro, ciemno. Już o 19 zapada zmrok. Muszę pomyśleć nas rozwiązaniem problemu, ale także Was pytam – co robicie, jak robicie fotki, aby wszystko pięknie wyglądało? 😉
Przepis na niezawodne Rogaliki Pani Helenki zmodyfikowałam totalnie, co się bardzo opłacało. Inny smak, a ciasto… nawet jeszcze bardziej kruche
Składniki:
– 50g drożdży
– 0,5 szklanki mleka
– 0,5kg mąki
– 2 żółtka (zostawiamy białka, bo będą później potrzebne)
– tym razem dałam 200g masła
– łyżka cukru
konfitura bananowa, pokruszone orzechy laskowe do posypania
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem do momentu, aż się rozpuszczą. Gdy roztwór jest gotowy wlewamy go do miski z pozostałymi składnikami. Intensywnie zagniatamy ciasto, do momentu, aż pojawią się w nim pęcherzyki. Odstawiamy je na 30 minut, aby troszkę urosło. Następnie dzielimy na kilka partii i rozwałkowujemy ciasto. Kroimy w niewielkie trójkąciki, na jakie kładziemy konfiturę. Zawijamy, smarujemy białkiem i posypujemy orzechami. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut w 180stopni.
Przepis na ciasto sprawdzony przez nutinkowewypieki.blogspot.com 😉
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2013/09/rogaliki-pani-helenki-z-konfitura-bananowa