ßßß
Składniki:– 50g drożdży– 0,5 szklanki mleka– 0,5kg mąki– 2 żółtka (zostawiamy białka, bo będą później potrzebne)– tym razem dałam 200g masła– łyżka cukru– konfitura bananowa, pokruszone orzechy laskowe do posypaniaDrożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem do momentu, aż się rozpuszczą. Gdy roztwór jest gotowy wlewamy go do miski z pozostałymi składnikami. Intensywnie zagniatamy ciasto, do momentu, aż pojawią się w nim pęcherzyki. Odstawiamy je na 30 minut, aby troszkę urosło. Następnie dzielimy na kilka partii i rozwałkowujemy ciasto. Kroimy w niewielkie trójkąciki, na jakie kładziemy konfiturę. Zawijamy, smarujemy białkiem i posypujemy orzechami. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut w 180stopni.Przepis na ciasto sprawdzony przez nutinkowewypieki.blogspot.com 😉