Wykonanie
« Food Blogger
Fest #3Nadziewane
brzoskwinie »Nie lubię jesieni choćby dlatego, że nie mam odpowiedniego światła do robienia zdjęć. Szaro, ponuro, ciemno. Już o 19 zapada zmrok. Muszę pomyśleć nas rozwiązaniem problemu, ale także Was pytam – co robicie, jak robicie fotki, aby wszystko pięknie wyglądało? 😉Przepis na niezawodne Rogaliki Pani Helenki zmodyfikowałam totalnie, co się bardzo opłacało. Inny smak, a ciasto… nawet jeszcze bardziej kruche

Składniki:– 50g
drożdży– 0,5 szklanki
mleka– 0,5kg
mąki– 2
żółtka (zostawiamy
białka, bo będą później potrzebne)– tym razem dałam 200g
masła– łyżka
cukru–
konfitura bananowa, pokruszone
orzechy laskowe do posypania
Drożdże mieszamy z ciepłym
mlekiem i
cukrem do momentu, aż się rozpuszczą. Gdy roztwór jest gotowy wlewamy go do miski z pozostałymi składnikami. Intensywnie zagniatamy ciasto, do momentu, aż pojawią się w nim pęcherzyki. Odstawiamy je na 30 minut, aby troszkę urosło. Następnie dzielimy na kilka partii i rozwałkowujemy ciasto. Kroimy w niewielkie trójkąciki, na jakie kładziemy
konfiturę. Zawijamy, smarujemy
białkiem i posypujemy
orzechami. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut w 180stopni.Przepis na ciasto sprawdzony przez nutinkowewypieki.blogspot.com 😉