Wykonanie
« Ravioli
szpinakoweSzczęśliwa siódemka! »Wasze pomysły na Facebooku nieco mnie zainspirowały. Szybka, a przede wszystkim smaczna przekąska 😉 Może dzięki obecności
szynki przekonają się do
szparagów Ci, który za nimi nie przepadają.

Składniki:–
szparagi–
szynka długodojrzewająca– 2 łyżki
masła– kilka listków
mięty–
sól i
pieprz– starty
parmezan do posypaniaPo to, aby
szparagi były zjadliwe, musimy je najpierw przygotować. Od każdego
szparaga urywamy zdrewniałe końce. Łamiemy je, jakby na 1/4 wysokości. Następnie
szparagi obieramy małym nożykiem lub obieraczką ze skórki – pomijając rozwinięte końce.Obgotowujemy
szparagi przez około 5 minut w lekko posolonej wodzie. Następnie każdego
szparaga owijamy kawałkiem
szynki oraz wykładamy na blachę. Wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut w temperaturę około 200-220 stopni.W międzyczasie przygotowujemy lekki
miętowy sos. Na patelni rozpuszczamy
masło, dodajemy kilka listków
mięty oraz
sól i
pieprz.Kiedy
szparagi wyjmiemy z piekarnika, polewamy je sosem, posypujemy
parmezanem i ozdabiamy
miętą.Smacznego!Chciałam Wam przy okazji przypomnieć o konkursie żywieniowym na stronie Honoraty

Nagrodami są: praktyka w Centrum ds. Żywienia Nestlé Polska S.A., studia podyplomowe z zakresu żywienia oraz udział w ogólnopolskiej konferencji żywieniowej i szkolenie z autoprezentacji, przeprowadzone przez agencję Synertime.Zadanie konkursowe wymaga jednak od Was
wiedzy, zaangażowania i pomysłowości, ale czego się nie robi dla tak atrakcyjnych nagród! Na Facebooku możecie
śledzić nawyki żywieniowe Tomka, Agnieszki, Julki i Lenki, które mogą Wam pomóc w zadaniu konkursowymPowodzenia!