ßßß Cookit - przepis na Szparagi w szynce długodojrzewającej

Szparagi w szynce długodojrzewającej

nazwa

Wykonanie

« Ravioli szpinakowe
Szczęśliwa siódemka! »
Wasze pomysły na Facebooku nieco mnie zainspirowały. Szybka, a przede wszystkim smaczna przekąska 😉 Może dzięki obecności szynki przekonają się do szparagów Ci, który za nimi nie przepadają.
Składniki:
szparagi
szynka długodojrzewająca
– 2 łyżki masła
– kilka listków mięty
sól i pieprz
– starty parmezan do posypania
Po to, aby szparagi były zjadliwe, musimy je najpierw przygotować. Od każdego szparaga urywamy zdrewniałe końce. Łamiemy je, jakby na 1/4 wysokości. Następnie szparagi obieramy małym nożykiem lub obieraczką ze skórki – pomijając rozwinięte końce.
Obgotowujemy szparagi przez około 5 minut w lekko posolonej wodzie. Następnie każdego szparaga owijamy kawałkiem szynki oraz wykładamy na blachę. Wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut w temperaturę około 200-220 stopni.
W międzyczasie przygotowujemy lekki miętowy sos. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kilka listków mięty oraz sól i pieprz.
Kiedy szparagi wyjmiemy z piekarnika, polewamy je sosem, posypujemy parmezanem i ozdabiamy miętą.
Smacznego!
Chciałam Wam przy okazji przypomnieć o konkursie żywieniowym na stronie Honoraty
Nagrodami są: praktyka w Centrum ds. Żywienia Nestlé Polska S.A., studia podyplomowe z zakresu żywienia oraz udział w ogólnopolskiej konferencji żywieniowej i szkolenie z autoprezentacji, przeprowadzone przez agencję Synertime.
Zadanie konkursowe wymaga jednak od Was wiedzy, zaangażowania i pomysłowości, ale czego się nie robi dla tak atrakcyjnych nagród! Na Facebooku możecie śledzić nawyki żywieniowe Tomka, Agnieszki, Julki i Lenki, które mogą Wam pomóc w zadaniu konkursowym
Powodzenia!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2013/05/szparagi-w-szynce-dlugodojrzewajacej